Poliisi epäilee huumeiden ostajien joutuneen väkivaltaisten ryöstöjen kohteeksi Helsingissä

Tutkinnan yhteydessä pyritään selvittämään, ovatko uhrit syyllistyneet huumerikoksiin.

Poliisi epäilee useiden ihmisten joutuneen väkivaltaisten ryöstöjen kohteiksi yrittäessään ostaa huumeita Helsingissä. Väkivalta on ollut voimakasta ja osa on saanut leikkaushoitoa vaativia kallovammoja, poliisi kertoi keskiviikkona.

– Väkivalta on tapahtunut nyrkeillä ja potkimalla, tutkinnanjohtaja Marko Halme sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa uhreja on myös uhattu teräaseella. Väkivalta on tapahtunut pääasiassa ulkona, mutta myös esimerkiksi porraskäytävässä, Halme sanoo.

Halmeen mukaan tutkinnassa on noin kymmenen tapausta, joista joissakin on useampi kuin yksi uhri. Poliisin mukaan kussakin tapauksessa uhreilta on viety joitakin satoja euroja.

Poliisi on pidättänyt kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä epäiltyinä ryöstöistä ja törkeistä ryöstöistä. Epäillyt ovat nuoria ja osa heistä on alaikäisiä, Halme kertoo.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet pääasiassa Itä-Helsingissä.

Huumeidenkäyttäjät varoitelleet toisiaan

Uhrit ovat kertoneet poliisille sopineensa Tor-verkossa esimerkiksi elektroniikkakaupat, mutta poliisin mukaan on syytä epäillä, että kyse on ollut huumeista. Osa uhreista on myöntänyt tämän.

Poliisin mukaan huumeidenkäyttäjät ovat varoitelleet toisiaan kimppuun käymisistä. Verkkoon on jopa perustettu vihjepalsta, jossa varoitetaan "epärehellisistä huumeiden myyjistä", poliisi kertoo.

– Kerrotaan näistä tapahtumista, että voi joutua ja kerrotaan aika yksityiskohtaisiakin tietoja, minkälainen tekijä oli jonkun kimppuun käynyt.

Halme sanoo, että kaupat ovat koskeneet pääasiassa Rivotril-tabletteja tai kannabista. Poliisi pyrkii tutkinnan yhteydessä selvittämään, ovatko epäiltyjen ryöstöjen uhrit syyllistyneet tapauksessa huumausainerikoksiin.

– Jos ostaja on selkeästi ollut huumausainetta hankkimassa, eli että se on mahdollinen huumausainerikos hänen osaltaan, niin kyllä se selvitetään siinä samalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.