Poliisi etsintäkuulutti sarjahukutusjutusta tuomitun: "Henkilö on nähty siellä sun täällä"

Hovioikeus piti poliisin perusteita sarjahukutusvangitsemiseen ylimalkaisina. Havaintoja kateissa olleesta miehestä on tullut runsaasti.

Poliisi on etsintäkuuluttanut niin sanotusta sarjahukutusjutusta tuomitun miehen. Pohjois-Karjalan poliisipartiot suorittivat tuloksettoman etsinnän miehen kotiosoitteeseen tänään aamulla.

Rikoskomisario Kimmo Wetterstrandin mukaan 51-vuotiaan miehen etsimiseksi ei ole erillistä operaatiota, vaan sitä tehdään normaalin poliisityön ohessa.

– Kun olemme tulleet julkisuuteen asian kanssa, niin on tullut erilaisia ilmoituksia siitä, että henkilö on nähty siellä sun täällä. Nyt perkaamme sitä, pitääkö mikään niistä paikkaansa.

Poliisi myös julkaisi miehen kuvan tiistaina verkkosivuillaan.

Hovioikeus kertoi päätöksessään noin vuosi sitten, miksi käräjäpäätös miehen vangitsemisesta oli sen mukaan kumottava. Oikeus muun muassa totesi, että neljän eri tapauksen yhtäläisyydet puhuivat miehen syyllisyyden puolesta.

Oikeus kiinnitti kuitenkin huomiota siitä, että poliisi ei ollut esimerkiksi nimennyt asianomistajia vuoden 2007 tapauksesta. Miehen kesämökillä kaatui tällöin vene ja miestä syytettiin sittemmin oikeudessa tapon yrityksistä, joista hänet tuomittiin oikeudessa. Lisäksi paikkatutkimuksen sanottiin hovioikeuden mukaan tukevan rikosepäilyä, mutta tutkimuksen tuloksia ei esitelty oikeudelle.

– Oikeudelle vangitsemisvaatimuksen tueksi annetut tiedot ovat niukkoja ja ylimalkaisia, Itä-Suomen hovioikeus totesi ratkaisussaan.

Oikeuden mukaan sen ei ollut mahdollista arvioida selvityksen perusteella tekojen tahallisuutta tai sitä, oliko epäillyille henkirikosten yrityksille todennäköisiä syitä.

STT ei ole tavoittanut jutun tutkinnanjohtajana toiminutta Jarmo Valliusta keskusrikospoliisista kommentoimaan vangitsemispäätöstä ja poliisin sitä varten toimittamia tietoja.

Poliisi: Kotietsinnälle oltava erittäin pätevät perusteet

Poliisi muistuttaa, että se ei voi suorittaa kotietsintöjä muihin osoitteisiin, jos sillä ei ole päteviä perusteita olettaa miehen löytyvän kyseisestä paikasta.

– Etsintäkuulutus ei muuta tätä millään lailla. Tällä on tavoitteena estää poliisin mielivaltaa ja auttaa veronmaksajien oikeuksia, mikä on aivan oikein. Emme voi mennä summan mutikassa mihin tahansa osoitteeseen, vaan pitää olla erittäin pätevät syyt kotietsinnän tueksi, Wetterstrand sanoo.

Wetterstrandin mukaan muutaman tunnin kateissa olon perusteella on liian aikaista kutsua miehen toimintaa pakomatkaksi, vaikka mies onkin etsintäkuulutettu.

– Olemme eläneet vasta muutaman tunnin vangitsemispäätöksen jälkeen, eli ei pidä vielä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Ei ole aivan tavatonta, että ihmistä etsitään käräjäoikeuden vangitsemispäätöksen jälkeen. Tapauksia on kuukausittain, Wetterstrand sanoo.

Kontiolahtelainen Pekka Tapani Seppänen, 51, tuomittiin 14 vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen lukuisista rikoksista, muun muassa 2 taposta ja 3 tapon yrityksestä. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi miehen vangittavaksi ja toimitettavaksi Pyhäselän vankilaan.

Asianajaja: En tiedä missä mies on

Myöskään Seppäsen asianajajana sarjahukutusjutussa toiminut Jukka Ketonen ei iltapäivällä ollut tietoinen päämiehensä olinpaikasta. Näin ollen Seppänen ja Ketonen eivät ole myöskään ehtineet pohtia mahdollista hovivalitusta.

– Nyt on niin, että en ole saanut päämiestäni tänään kiinni yrityksistä huolimatta. En ole myöskään itse ehtinyt perehtyä tuomioon, eli tiedän vasta lopputuloksen.

Ketosen mukaan hänellä ei ole tietoa Seppäsen olinpaikasta.

Korjattu aiempaa uutista: Mies tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa tapon yrityksistä vuoden 2007 veneretkeltä, aiemmin kerrottiin, ettei häntä olisi tuomittu kyseisen retken tapahtumista.

Mies tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa tapon yrityksistä vuoden 2007 veneretkeltä, aiemmin kerrottiin, ettei häntä olisi tuomittu kyseisen retken tapahtumista.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi julkaisi kuvan sarjahukutusjutussa tuomitusta miehestä

Hovioikeus piti poliisin perusteita sarjahukuttajan vangitsemisesta "niukkoina ja ylimalkaisina"

Sarjahukuttajalle 14 ja puoli vuotta vankeutta

Uusimmat

Kotimaa

Sotaveteraani tunsi kiitollisuutta omaa sukupolveaan kohtaan, kun sai nähdä miten hyvä itsenäisyyden säilyttäneestä Suomesta tuli

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "hirveän iso mies" hyppäsi rattiin ja vei auton nenän edestä

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

Vedenkäytön säännöstely Petäjävedellä jatkuu viikkoja – Uimalan puusauna kuntalaisten käytettävissä päivittäin

Turhia kilpailukieltosopimuksia pyritään karsimaan kolmikantaisesti

Mies löytyi hukkuneena Lutakon satamasta Jyväskylästä maanantaina

Kuopion kouluhyökkäystä tutkitaan myös valmistelurikoksena, haavoittuneista sairaalassa enää yksi

Maisa Torppa vahvistaa eron Jari-Matti Latvalasta Instagram-tilillään – "Olemme yhdessä pariskuntana liian kiinnostavia, jotta saisimme elää tavallista rauhallista arkea"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.