Poliisi iski samanaikaisesti ympäri Eurooppaa –  rikollisliigan epäillään tehtailleen noin 18  miljoonan arvosta nettipetoksia

Viranomaiset iskivät organisoidun rikollisryhmän kimppuun kesäkuussa samaan aikaan ympäri Eurooppaa, tiedottaa Kaakkois-Suomen poliisi.

Suomen poliisikin osallistui Saksan viranomaisten johtamaan operaatioon, jossa saatiin kiinni noin 35  000 nettipetoksesta epäillyn liigan pääepäilty. Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään tehtailleen nettipetoksia varastetuilla luottokorttitiedoilla. Poliisin alustavan arvion mukaan rikoksella aiheutettu vahinko oli noin 18  miljoonaa euroa.

Eri maiden viranomaiset tekivät samana päivänä 31 kotietsintää ja 15 henkilöä otettiin kiinni Kyproksella, Virossa, Liettuassa, Sveitsissä, Ukrainassa, Britanniassa ja Suomessa. Suomessa poliisi teki viisi kiinniottoa.

–  Otimme kiinni neljä henkilöä Lappeenrannan alueelta ja yhden Itä-Uudenmaan alueelta. Viihde-elektroniikkaa, muun muassa televisioita ja tietokoneita, oli tilattu Saksaan ja muulit olivat kuljettaneet niitä muualle, esimerkiksi Suomeen, kertoo rikoskomisario Lasse Hakala.

Hakala ei kerro epäiltyjen kansalaisuutta mutta sanoo, että kyse on Suomessa asuvista henkilöistä, jotka oli värvätty mahdollisesti rahaa vastaan tavaran vastaanottajiksi ja mahdollisesti välittämään tavaraa.

–  Heidän roolinsa oli merkittävä siinä, että he pystyivät peittämään päätekijöiden henkilöllisyyden, ja pääsääntöisesti heitä oli rekrytoitu Saksasta tai sitten täältä tähän tehtävään.

Heidät otettiin kesäkuussa kiinni, kuulusteltiin ja päästettiin vapaaksi. Poliisi takavarikoi heiltä Hakalan karkean arvion mukaan noin pakettiautollisen tavaraa.

–  Vielä ei ole tietoa, missä oikeutta tullaan käymään heidän osaltaan tai mitä tavaroille tehdään. Tutkintaahan on tehty Saksassa vuodesta 2012 asti ja päätekijä saatiin kiinni Kyprokselta, Hakala sanoo.

Rikosasian tutkinta jatkuu Saksassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Entinen kokoomuspoliitikko tuomittiin sakkoihin perättömästä vaarailmoituksesta – uhkasi polttaa Laura Huhtasaaren talon

Putkaan joutuminen ei miellyttänyt – saarijärveläismies uhkasi poliisia ja hänen lapsiaan

Hallitus vahvistaa: Merivoimien neljä uutta sotalaivaa rakennetaan Raumalla – hinta 1,3 miljardia euroa

Merivoimien uudet alukset rakennetaan Raumalla, taistelujärjestelmän toimittaa Saab – hankkeen hintalappu sata miljoonaa euroa kaavailtua suurempi

Kiinnostaisiko virtuaalinen vesijumppa? – Jyväskylän AaltoAlvarissa jumpataan ensi vuonna ehkä näyttöruudulta

Kaksi miestä vangittu Joensuun Noljakan henkirikoksesta – parkkipaikalla jaloitellut mies kiinnostaa poliisia

Keuruulaismiehelle ehdollista vankeutta lapsipornon hallussapidosta ja levittämisestä

Lähihoitajat marssivat ulos Kuopion yliopistollisesta sairaalasta ja aloittavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon

Kymmenien tyttöjen hyväksikäytöstä epäillylle espoolaismiehelle syytteet – mukana törkeitä rikoksia, uhrit 9–15-vuotiaita tyttöjä eri puolilta Suomea

Tunnuslukujen kohtalo hämmentää yhä pankkien asiakkaita – "Monella on tunne, että juuri kun on oppinut jotain, tulee taas uusi muutos"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.