Poliisi iski samanaikaisesti ympäri Eurooppaa –  rikollisliigan epäillään tehtailleen noin 18  miljoonan arvosta nettipetoksia

Viranomaiset iskivät organisoidun rikollisryhmän kimppuun kesäkuussa samaan aikaan ympäri Eurooppaa, tiedottaa Kaakkois-Suomen poliisi.

Suomen poliisikin osallistui Saksan viranomaisten johtamaan operaatioon, jossa saatiin kiinni noin 35  000 nettipetoksesta epäillyn liigan pääepäilty. Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään tehtailleen nettipetoksia varastetuilla luottokorttitiedoilla. Poliisin alustavan arvion mukaan rikoksella aiheutettu vahinko oli noin 18  miljoonaa euroa.

Eri maiden viranomaiset tekivät samana päivänä 31 kotietsintää ja 15 henkilöä otettiin kiinni Kyproksella, Virossa, Liettuassa, Sveitsissä, Ukrainassa, Britanniassa ja Suomessa. Suomessa poliisi teki viisi kiinniottoa.

–  Otimme kiinni neljä henkilöä Lappeenrannan alueelta ja yhden Itä-Uudenmaan alueelta. Viihde-elektroniikkaa, muun muassa televisioita ja tietokoneita, oli tilattu Saksaan ja muulit olivat kuljettaneet niitä muualle, esimerkiksi Suomeen, kertoo rikoskomisario Lasse Hakala.

Hakala ei kerro epäiltyjen kansalaisuutta mutta sanoo, että kyse on Suomessa asuvista henkilöistä, jotka oli värvätty mahdollisesti rahaa vastaan tavaran vastaanottajiksi ja mahdollisesti välittämään tavaraa.

–  Heidän roolinsa oli merkittävä siinä, että he pystyivät peittämään päätekijöiden henkilöllisyyden, ja pääsääntöisesti heitä oli rekrytoitu Saksasta tai sitten täältä tähän tehtävään.

Heidät otettiin kesäkuussa kiinni, kuulusteltiin ja päästettiin vapaaksi. Poliisi takavarikoi heiltä Hakalan karkean arvion mukaan noin pakettiautollisen tavaraa.

–  Vielä ei ole tietoa, missä oikeutta tullaan käymään heidän osaltaan tai mitä tavaroille tehdään. Tutkintaahan on tehty Saksassa vuodesta 2012 asti ja päätekijä saatiin kiinni Kyprokselta, Hakala sanoo.

Rikosasian tutkinta jatkuu Saksassa.

Uusimmat

Kotimaa

Lähihoitajaksi voi vielä keväällä päästä ilman soveltuvuuskoetta – kaikki oppilaitokset eivät ota kokeita käyttöön

Suomi jarruttaa Euroopasta vietävän tiedusteluteknologian tehokkaampaa valvontaa

Turvapaikanhakija ei tiennyt juristiaan oikeustaistelun aikana – Abraham kertoo joutuneensa pakkopalautetuksi hengenvaaraan väärällä nimellä

Minna Canth -kirjailija Minna Rytisalo veti pääkirjaston Minnansalin ääriään myöten täyteen – vaikuttajan Jyväskylän-vuodet nousevat nyt uuteen arvoon

Kaksikko ryösti kaupan Paraisilla, poliisi nappasi epäillyt koiran avulla

Väitöstutkimus: D-vitamiinin puutos vaikuttaa useiden sairauksien syntyyn – tämän verran suomalainen tarvitsee ravintolisää päivässä

Linja-auto ja aura-auto kolaroivat jäisellä tiellä Loimaalla –  matkustajat selvisivät säikähdyksellä

Turistibussi jumahti jyrkkään ylämäkeen Riihivuorentiellä ja valui päin puita ja sähkölinjoja – yksi loukkaantui

Vuoden Matti on meteorologi Matti Huutonen – Nykänen sai tittelin ensimmäisenä 1983

Viikonloppu lämmin koko maassa, vuoden korkein lämpötila mitattiin Juupajoella – pakkanen häätää kevään tunnun ensi viikolla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.