Poliisi jätti Puolustusvoimille virka-apupyynnön Uudenmaan eristämiseksi

Varusmiehet ovat pystyttämässä tiesulkuja aikaisintaan perjantai-iltana.

Puolustusvoimat valmistautuu tukemaan poliisia Uudenmaan maakunnan sulkemisessa. Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen vahvistaa STT:lle, että poliisilta tuli torstaina virka-apupyyntö.

Arhippainen ei osaa arvioida operaatioon otettavien varusmiesten määrää, mutta sanoo sen olevan todennäköisemmin sadoissa kuin tuhansissa. Suunnitelmat ovat vielä kesken, ja Arhippainen muistuttaa, että perustuslakivaliokunta antaa asialle siunauksen vasta perjantaiaamuna.

– Kun Puolustusvoimat antaa virka-apua, se on täysin sitä pyytävän viranomaisen johdossa, hän korostaa.

Päätökset tiesulkujen sijainneista ja tarvittavien varusmiesten määrästä tekee siis poliisi.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi aiemmin torstaina Ylen haastattelussa, että varusmiehet toimivat tukena liikenteenvalvonnassa, eikä heillä ole poliisin valtuuksia. Hän arvioi myös, että virka-avusta selvitään varusmiesten voimin, eikä reserviläisiä tarvita.

– Käytännössä puhutaan erilaisista liikenteenohjauksen tehtävistä poliisin apuna, Kaikkonen sanoi Ylelle.

Monesta varuskunnasta apua

Varuskuntia, joista varusmiehiä otetaan operaatioon, ovat Iltalehden mukaan Uudenmaan sisäpuolella Kaartin jääkärirykmentti Helsingissä sekä merivoimien yksiköt Upinniemessä Kirkkonummella ja Dragsvikissä Raaseporissa.

Maakunnan ulkopuolelta joukkoja tuodaan ainakin Parolan Panssariprikaatista Hattulasta ja Karjalan prikaatista Kouvolan Vekaranjärveltä. Varusmiehet ovat paikalla teitä sulkemassa aikaisintaan perjantai-iltana.

Arhippainen huomauttaa Kaikkosen tapaan, että tiesulkuja valvovat varusmiehet eivät saa poliisin oikeuksia.

– Poliisi on aina vastuussa valvonnasta. Puolustusvoimat on tukitehtävissä, ja auttaa siinä missä pystytään.

STT:n tietojen mukaan ainakin osalta varusmiehistä on jo peruttu lomia useamman viikon päähän. Tästä ei kuitenkaan ole Arhippaisen mukaan tehty mitään yleistä päätöstä.

– Varuskunnat tekevät lomajärjestelyistä itsenäisesti päätökset. Paikallisesti arvioidaan, kuka voi lähteä lomille ja milloin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin Uusimaa erkaantuu muusta Suomesta: teille sulkupisteitä, poliisi valvoo myös junissa ja junalaitureilla – liikkumisrajoitusten on määrä tulla voimaan perjantaina

Oikeusasiantuntijan mielestä Uudenmaan sijasta olisi voitu eristää pääkaupunkiseutu – ja pk-seutua voitaisiin suojata jopa vahvemmillakin toimenpiteillä

Uudenmaan rajalle odotetaan työmatkalaisten jonoja – tiukoille liikkumisrajoituksille löytyy ymmärrystä rajakaupungissa, vaikka elämä mutkistuukin