Poliisi julkaisi hurjan kuvan: Älä lastaa kevätpuuhiesi rojuja näin

Sisä-Suomen poliisilaitos muistuttaa kevätpuuhissaan olevia ihmisiä perävaunujen oikeaoppisesta lastaamisesta ja hinaamisesta, kun mökkikauden alkaessa ja pihatöiden käynnistyessä perävaunujen määrä liikenteessä lisääntyy.

Poliisin mukaan ensinnä olisi hyvä etukäteen selvittää soveltuuko käytössä oleva perävaunu aiotun kuorman kuljettamiseen massojensa ja mittojensa osalta. Tähän vaikuttaa perävaunun luokka.

Huomioitava olisi myös autolle määritetty raja siihen kytkettävän perävaunun massalle. Poliisin mukaan usein käy niin, että vaikka vaunu kantaisi isompaakin kuormaa, rajoittavat vetoauton tekniset ominaisuudet vaunun painoa. Tarvittavat tiedot löytyvät auton rekisteröintitodistuksesta.

Myös perävaunun kunto olisi syytä tarkastaa. Oleellinen asia on vetoaisan lukituslaitteen toimivuus. Myös valojen täytyy toimia. Rengaspaineetkin olisi hyvä mitata.

Kuormaamisessa tulee huomiota kiinnittää siihen, ettei kuorma ulotu sivusuunnassa perävaunun ulkopuolelle. Tästä poikkeuksena ovat veneiden kuljetukset. Kuorma ei saisi päästä liikkumaan saatikka tippumaan kyydistä. Kuorma saa tulla perävaunun ulkopuolelle eteenpäin korkeintaan metrin ja taaksepäin kaksi metriä. Mikäli vaunun takana kuorma ylittää vaunun laidan yli metrillä, tulee se merkitä punakeltaisella tai punaisella liinalla.

Poliisin mukaan ajo-oikeus aiheuttaa usein harmaita hiuksia vaunua vetäville autoilijoille. Mikäli ajokortista löytyvät kirjaimet BE, voi vaunua vetää perässä huoletta. Muilta osin vedettävään vaunuun liittyy rajoituksia.

Katso poliisin Facebook-päivitys ja tarkemmat ohjeet tästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .