Poliisi löysi sodanaikaisia miinoja, kranaatteja ja aseiden osia yksityisasunnosta Ivalosta – neljä rasiaa sisältä saksalaista taistelukaasua

Kotietsinnän yhteydessä löytyi vaarallisia sodanaikaisia räjähteitä yksityisasunnosta Ivalosta maanantaina, tiedottaa poliisi.

Viranomaisten haltuun otettiin muun muassa miinoja ja kranaatteja sekä aseiden osia, joita asunnon haltijan epäillään pitäneen hallussa ilman ampuma-aselain mukaista lupaa. Asunnosta löydettiin myös neljä saksalaista taistelukaasua sisältävää rasiaa, joissa voi olla mallista riippuen esimerkiksi kyynelkaasua tai sariinia. Rasiat olivat ehjiä, mutta esimerkiksi tulipalon sattuessa rasioiden sisältö olisi voinut olla hengenvaarallinen asunnon asukkaille ja pelastajille.

Poliisi suoritti kotietsinnän puolustusvoimien avustuksella. Operaatio alkoi iltapäivällä ja kesti myöhäiseen iltaan. Asunnon haltijaa epäillään tällä hetkellä räjähderikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Ympäröivä asutus valmistauduttiin evakuoimaan useiden satojen metrien säteellä räjähteiden siirtämisen ajaksi. Alueen eristämiselle ei kuitenkaan lopulta ollut tarvetta.

Ympäröivä asutus valmistauduttiin evakuoimaan useiden satojen metrien säteellä räjähteiden siirtämisen ajaksi. Eristämiseen ei kuitenkaan lopulta ollut tarvetta. Puolustusvoimat hävittää haltuun otetut sotilasräjähteet ja muun vaaralliseksi todetun sotilaskäyttöön tarkoitetun materiaalin.

Lapin maaperässä ja vesistöissä on paljon sodanaikaisia ammuksia ja räjähteitä. Poliisi ja puolustusvoimat muistuttavat, että löydettyihin ammuksiin ja räjähteisiin ei saa koskea eikä niitä saa yrittää liikuttaa, sillä ne voivat edelleen olla käsitteilijöilleen hengenvaarallisia. Kaikista ammus- ja räjähdelöydöistä tulee ilmoittaa heti poliisille tai puolustusvoimille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .