Poliisi lisää rattijuoppojen valvontaa liikenteessä

Myös peltipoliisien kameroita lisätään tuntuvasti.

Poliisi aikoo ottaa rekisterikilven lukulaitteet arsenaaliinsa rattijuoppojen valvonnassa. Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen kertoo, että rattijuoppoja pyritään seulomaan liikenteestä muun muassa kilpien avulla.

– Jos poliisille ilmoitetaan mahdollisesta rattijuoposta, niin tämän kilpi voidaan syöttää järjestelmään. Tällä hetkellä poliisiautossa oleva laite hakee automaattisesti katsastamattomat, vakuuttamattomat, varastetut ja etsintäkuulutetut autot, Holopainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ensi vuonna poliisi valvoo muutenkin tehostetusti rattijuoppoja, sillä Holopaisen mukaan rattijuopumus on yksi merkittävimmistä riskitekijöistä liikenteessä.

– Rattijuoppous on niin iso riskitekijä ja rattijuoppojen takia kuolee myös sivullisia ihmisiä, joten siihen kannattaa satsata, Holopainen sanoo.

60 kameraa lisää

Poliisi myös toteuttaa aikaisemmin kaavaillun 60 kameran lisäämisen tien poskessa seisoviin tolppiin. Tällä hetkellä kameroita on käytössä 90, eli tulevaisuudessa kameroita on yhteensä käytössä 150. Suomessa on tällä hetkellä noin 930 kameravalvontatolppaa.

Kameroiden käyttöaste on kuitenkin nyt vain noin 40 prosenttia.

– Osan käyttöasteesta syö se, että kameroita siirrellään. Siihen menee aikaa, ja kameroita pitää myös huoltaa. Tällä hetkellä ei myöskään henkilökunta riittäisi käsittelemään sakkoja, jos kaikki olisivat käytössä, Holopainen sanoo.

Hänen mukaansa käyttöastetta pyritään lisäämään. Päätöksiä määrästä ei ole vielä tehty, mutta Holopainen arvioi, että kuvia ja sakkoja palkattaisiin käsittelemään noin 15 työntekijää lisää. Tällä hetkellä kuvia käsittelee noin 45 työntekijää, jotka ovat pääosin poliisin siviilihenkilökuntaa.

– Lisäksi pyritään kehittämään automaatiota helpottamaan työtä.

Myös valvontatolppia aiotaan lisätä kaupunkialueilla. Toistaiseksi Oulu ja Helsinki ovat poliisin mukaan jo päättäneet lisätä tolppia taajamiinsa, mutta muutkin kaupungit ovat kiinnostuneita lisäämisestä. Poliisi hankkii myös kaksi uutta liikuteltavaa kamera-autoa.

Rikesakon saa aikaisempaa helpommin

Ensi kuun alusta poliisi kirjoittaa rikesakon seitsemän kilometrin ylityksestä kaikilla nopeuksilla. Aikaisemmin raja oli kahdeksan kilometriä ja sen päälle tuli vielä tekninen varmuusvähennys eli kolme kilometriä tunnissa. Vielä nyt tutkalukeman pitää olla yli 11 kilometriä tunnissa yli sallitun nopeuden. Sitä alhaisemmalla nopeudella autoilja saattaa vielä selvitä huomautuksella.

– Nyt tämä tekninen vähennys on laskettu mukaan tähän seitsemään kilometriin. Rajoituksia pitää edelleen noudattaa, sillä poliisi saa kirjoittaa sakon pienemmästäkin ylityksestä, Holopainen sanoo.

Julkinen linjaus on tehty sen takia, että kaikkia kohdeltaisiin tasavertaisesti. Sakonkirjoitusherkkyyteen vaikuttavat kuitenkin myös ajo-olosuhteet.

– Huonoissa olosuhteissa voidaan kirjoittaa sakko herkemminkin.

Poliisien määrä vähenee

Poliisien määrä vähenee ensi vuonna arviolta muutamilla sadoilla, Holopainen sanoo. Mitään tarkkoja lukuja ei vielä kuitenkaan ole.

Tämä vaikuttaa myös liikennettä valvovien poliisien määrään.

– Poliiseja pyritäänkin pitämään yhä enemmän tien päällä ja vähemmän paperitöissä muun muassa paremman tekniikan avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.