Poliisi takavarikoi 50 000 lääkeainetablettia Helsingissä

Poikkeuksellisen laajan tapauksen epäillään liittyvän järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Helsingin poliisi on kevään aikana takavarikoinut yli 50 000 kappaletta kahden milligramman Rivotril-tabletteja Helsingin kaupungin alueelta, poliisi tiedottaa.

Rauhoittavaa lääkeainetta väitetysti sisältävien tablettien todellista sisältöä ei ole vielä ehditty varmistaa. Ainakin Suomessa aineen oikea kauppanimi on Rivatril a-kirjaimella. Esimerkiksi alkoholin kanssa usein sekaisin käytettävät lääkkeet ovat mahdollisesti väärennettyjä.

Tabletteja on myyty Helsingin kaduilla euron kappalehintaan.

– Näille on selvästi markkinoita olemassa, kyseessä on erittäin suuri määrä, rikosylikomisario Jukka Paasio Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Vastaavia määriä on takavarikoitu alkuvuodesta tullissa, ja Tampereella on tutkittu viime vuonna poikkeuksellisen suurta Rivotril-vyyhteä. Myös Ruotsissa ja Norjassa on takavarikoitu Paasion mukaan vastaavia eriä.

– Nehän tulevat tuolta Euroopasta, jossa ne todennäköisesti valmistetaan laittomassa pillerinvalmistuspajassa, mutta sitä selvitetään vielä, Paasio kertoo.

Kymmenen tutkintavankeudessa

Tällä hetkellä poliisilla on 10 ulkomaalaista henkilöä tutkintavankeudessa epäiltynä törkeistä huumausainerikoksista.

– Heidän kertomuksistaan ei ole ollut paljon apua. Ovat kertoneet erilaisia tarinoita, kertovat esimerkiksi tulleensa pulloja keräämään, Paasio kertoo.

Paasio uskoo, että kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta.

– Pitäisin tätä ihan järjestäytyneenä rikollisuutena, koska maahantuontikanavat, salakuljetusorganisaatio, salakuljetusmenetelmät ja myyntikanavatkin ovat olemassa. Tuotto luultavasti pakenee maasta pois, Paasio kertoo.

Laittomissa lääkeaineissa voi olla mitä tahansa

Poliisin laboratorio selvittää edelleen mitä tabletit sisältävät. Paasio kertoo, että tabletin kadulta ostanut käyttäjä ottaa ison riskin käyttäessään aineita.

– Tällaisissa tuotteissa voi olla mitä tahansa. Vaikka etiketti on purkissa niin tuote ei välttämättä ole sitä, mitä etiketti väittää, Paasio kertoo.

Poliisi pääsi tablettin välityksen jäljille katukauppaan ja välitystoimintaan kohdistetun valvonnan perusteella.