Poliisi tarttuu uusiin some-työkaluihin

Poliisi haluaa lisätä näkyvyyttään sosiaalisessa mediassa. Uusimpiin päänavauksiin kuuluvat läsnäolo Instagramissa, pikaviestipalvelu Snapchatin kokeilukäyttö sekä Youtubeen tulevat selkeät videoformaatit.

Poliisihallituksen mukaan tavoitteena on monipuolistaa poliisin läsnäoloa netissä, lisätä vuorovaikutusta kansalaisten kanssa ja vahvistaa rikosten ennaltaehkäisyä.

Viranomaisten viestintä sosiaalisessa mediassa on tätä ennen perustunut lähinnä yksisuuntaiseen tiedottamiseen, ohjeistamiseen ja ennalta estävään toimintaan, kertoo Pelastusopiston ja Poliisiammattikorkeakoulun selvitys. Poliisi on kuitenkin jo aiemmin pyrkinyt hyödyntämään verkkoa myös tutkinnan ja tiedonkeräämisen työkaluna.

- Kaikki vuorovaikutus sosiaalisessa mediassa on lisääntymässä, summaa viestintäpäällikkö Marko Luotonen Poliisihallituksesta.

Poliisin viestintästrategian mukaan läsnäolo virtuaalimaailmassa on tärkeää.

- Jos poliisin auto näkyy katukuvassa, se lisää ihmisten turvallisuudentunnetta. Sama pätee poliisin näkymiseen verkossa.

”Epäiltyjä kiinni viikoittain”

Kansalaisille halutaan Luotosen mukaan luoda mahdollisuus keskusteluun, kysymyksiin ja ehkä haastamiseenkin. Netti on apuna myös rikosten ennaltaehkäisyssä ja selvittämisessä. Rikoksista epäiltyjä on saatu kiinni viikoittain.

- Sosiaaliseen mediaan on esimerkiksi jaettu valvontakamerakuvaa sekä tunnistetietoja varkauksista ja pyydetty lisätietoja, joita saadaan usein nopeasti, kertoo Luotonen. Myös kadonneita on etsitty netin avulla.

Lisätietoja pyydetään yleisöltä perinteisillä poliisitiedotteilla, mutta myös Facebookia käytetään paljon. Facebook onkin poliisin suosituin some-kanava. Lähes kaikilla poliisiyksiköillä on palvelussa omat sivunsa, ja suosituimmalla sivustolla on seuraajia lähes 250 000.

Reaalimaailma heijastuu nettiin, mutta verkko on myös oma maailmansa omine ongelmineen. Poliisi seuraakin voimavarojensa mukaan netin tapahtumia. Keskusrikospoliisi harjoittaa nettitiedustelua, ja yleisö voi lähettää tietoja epäilyttävästä aineistosta nettivinkin tai nettipoliisien kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keskisuomalaisen verkkosivun kirjautumisessa ongelmia – vikaa selvitetään

KRP: Rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtajaa epäillään useista törkeistä rikoksista

Sähköautoilijalla on tallissaan usein myös bensakäyttöinen auto

Miten käy talvilajien, kun lumi ja jää katoavat? – "Työ ei keskity siihen, että saataisiin hiihto-olosuhteet kaikille kuntalaisille"

Yön uutiskooste: Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille, Britannian Harry kommentoi vihdoin hovista lähtöä, Kiinassa koronavirustartunnat leviävät

Jyväskyläläisen 66-vuotiaan vuokrasopimus irtisanottiin – mitä teen, jos häätö omasta kodista uhkaa?

STT aloitti Yle Uutisten kommenttiosioiden moderoinnin  –  HS ja IS moderointiasiakkaiksi jo aiemmin

Työsuhdeautoista ja -matkalipuista linjaukset huhtikuussa – Bensiinin verotus tehokkain ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi

Pohjanmaa saa aamulla muutaman lumisentin, illalla myrskyää laajasti

Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille – puut kaatuvat herkemmin, kun maa ei ole jäässä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.