Poliisi tarttuu uusiin some-työkaluihin

Poliisi haluaa lisätä näkyvyyttään sosiaalisessa mediassa. Uusimpiin päänavauksiin kuuluvat läsnäolo nuorten suosimassa Instagramissa, pikaviestipalvelu Snapchatin kokeilukäyttö sekä Youtubeen tulevat selkeät videoformaatit.

Poliisihallituksen mukaan tavoitteena on monipuolistaa p oliisin läsnäoloa netissä, lisätä vuorovaikutusta kansalaisten kanssa ja vahvistaa rikosten ennaltaehkäisyä.

Viranomaisten viestintä sosiaalisessa mediassa on tätä ennen perustunut lähinnä yksisuuntaiseen tiedottamiseen, ohjeistamiseen ja ennalta estävään toimintaan, kertoo Pelastusopiston ja Poliisiammattikorkeakoulun selvitys. Poliisi on kuitenkin jo aiemmin pyrkinyt hyödyntämään verkkoa myös tutkinnan ja tiedonkeräämisen työkaluna.

– Kaikki vuorovaikutus sosiaalisessa mediassa on lisääntymässä, summaa viestintäpäällikkö Marko Luotonen Poliisihallituksesta.

Poliisin viestintästrategian mukaan läsnäolo virtuaalimaailmassa on tärkeää.

– Jos poliisin auto näkyy katukuvassa, se lisää ihmisten turvallisuudentunnetta. Sama pätee poliisin näkymiseen verkossa.

”Epäiltyjä kiinni viikoittain”

Kansalaisille halutaan Luotosen mukaan luoda mahdollisuus keskusteluun, kysymyksiin ja ehkä haastamiseenkin. Netti on apuna myös rikosten ennaltaehkäisyssä ja selvittämisessä. Rikoksista epäiltyjä on saatu kiinni viikoittain.

– Sosiaaliseen mediaan on esimerkiksi jaettu valvontakamerakuvaa sekä tunnistetietoja varkauksista ja pyydetty lisätietoja, joita saadaan usein nopeasti, kertoo Luotonen. Myös kadonneita on etsitty netin avulla.

Lisätietoja pyydetään yleisöltä perinteisillä poliisitiedotteilla, mutta myös Facebookia käytetään paljon. Facebook onkin poliisin suosituin some-kanava. Lähes kaikilla poliisiyksiköillä on palvelussa omat sivunsa, ja suosituimmalla sivustolla on seuraajia lähes 250?000.

 Reaalimaailma heijastuu nettiin, mutta verkko on myös oma maailmansa omine ongelmineen. Poliisi seuraakin voimavarojensa mukaan netin tapahtumia. Keskusrikospoliisi harjoittaa nettitiedustelua, ja yleisö voi lähettää tietoja epäilyttävästä aineistosta nettivinkin tai nettipoliisien kautta.