Poliisi turvaa Jyväskylän MM-rallia tuplamiehityksellä

Jyväskylän MM-rallin sujuvuutta turvaava poliisi on liikkeellä täydellä miehityksellä Keski-Suomessa torstaista lähtien. Kun joidenkin arvioiden mukaan rallin kävijämääräksi odotetaan jopa 300 000 ihmistä, näkyy väenpaljous väistämättä sekä liikenteessä että muualla kaupungissa.

– Kaikki maakunnan omat joukot ovat töissä, jonka lisäksi apuvoimia saadaan Tampereelta, Helsingistä ja Lounais-Suomesta. Kaikki resurssit on haalittu kasaan. Miehitystä on tuplaten tavalliseen viikonloppuun verrattuna, komisario Juha Mäntynen laskee.

Ralli on poliisin näkökulmasta sujunut jo vuosia varsin mutkattomasti, joskin aina on varauduttava yllätyksiin ja varattava resursseja myös ralliin liittymättömään poliisitoimintaan. Esimerkiksi kolme vuotta sitten poliisia työllisti muun ohessa Suomen Vastarintaliikkeen väkivaltaiseksi äitynyt mielenosoitus, joka johti yli 30 henkilön kiinniottoon. Viikon puoliväliin mennessä poliisille ei ollut tehty ilmoituksia kaupungissa rallin aikaan järjestettävistä mielenilmauksista.

Tyypilliset tehtävät liittyvät liikenteeseen ja yöelämän lieveilmiöihin.

– Liikenteeseen muodostuu ruuhkia ja aina on niitä, joilla maltti ei riitä ja tulee ylilyöntejä. Illalla väki pakkautuu Jyväskylän keskustaan, jossa valvomme yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Myös jalkapartioita on liikkeellä, Mäntynen sanoo.

Hellekelin uumoillaan houkuttelevan entistäkin enemmän väkeä janojuomien pariin, ja aina kun alkoholilla on osuutta asiaan, voi sattua ja tapahtua jotain, mitä ei pitäisi. Haasteita on luvassa putkatilojen rajallisuuden kanssa, kun Jyväskylän varsinainen poliisivankila on sisäilmaongelmien vuoksi suljettu ja pahnoja on väliaikaisissa tiloissa käytössä normaalia vähemmän.

–  Epäilen olevani oikeassa siinä, että kapasiteetti tulee olemaan koetuksella sekä Jyväskylässä että Jämsässä, jonne suuntautuvat päihtyneiden kuljetukset sitovat myös resursseja. Onneksi käytössä on myös selviämisaseman tilat, Mäntynen huomioi.

Viime vuonna MM-rallin yhteydessä korostui terrorismiin varautuminen eri puolilla Eurooppaa tapahtuneiden tekojen jälkeen.

– Se on vakavasti otettava ja varautumista vaativa uhkakuva edelleen ja tullut jäädäkseen. Käymme asiasta jatkuvasti keskusteluja kaupungin ja tapahtumien järjestäjien kanssa ja pyrimme esimerkiksi estämään teot rakenteellisilla ratkaisuilla ja järjestystä valvovien koulutuksella, Mäntynen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .