Poliisi tutkii Espoon kaivantoturmaa työturvallisuusrikoksena

Poliisi tutkii Espoon Mankkaan eilistä kaivantoturmaa työturvallisuusrikoksena. Sen mukaan tässä vaiheessa on syytä epäillä, ettei työmaalla huolehdittu riittävästi kaivutyön turvallisuudesta.

Rikosnimike voi vaihtua vielä tutkinnan edetessä.

Kaksi virolaista miestä sai eilen iltapäivällä surmansa Mankkaalla taloyhtiön edustalla, kun kuution verran maata sortui heidän päälleen.

Suomessa tapahtuu kuolemaan johtavia kaivantoturmia keskimäärin yksi tai kaksi vuosittain, kertoo työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläinen Rakennusliitosta. Jääskeläisen mukaan ne olisivat kaikki estettävissä oikeanlaisella menettelyllä.

Jääskeläisen mukaan kaivannot vaatisivat maaperätutkimuksen ja kaivannon pengertämisen. Jos tämä ei ole mahdollista, kaivanto pitäisi tukea. Jääskeläisen käsityksen mukaan melko tavallista on, että näin ei tapahdu. Syynä voi olla tietämättömyys mutta myös tarve oikoa lisäkustannusten pelon tai kiireisen aikataulun takia, hän sanoo.

Jääskeläinen korostaa, että Espoon tapausta hän ei tunne tarkemmin.

Kaivanto voi olla tappava vaikkei se olisi syväkään.

- Puolentoista metrin kaivanto voi olla tappava, jos henkilö vaikka hitsaa lämpöputkea kyljellään ja kaivannon reuna sortuu.

Kuolemaan johtavien turmien määrä on Jääskeläisen mukaan rakennuksilla jonkin verran laskenut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.