Poliisi tutkii: Lapset kuvaavat Snapchattiin asevideoita Jyväskylässä

Vitsiksi tarkoitetun otoksen lataaja voi syyllistyä teollaan laittomaan uhkaukseen.

Poliisille on ilmoitettu viime viikon aikana useista koululaisten tekemistä ja levittämistä aseviesteistä Jyväskylässä. Rikoskomisario Jari Lindholmin mukaan lapset ja nuoret ovat "snäpänneet" eli ladanneet sosiaalisen median pikaviestipalvelu Snapchattiin kuvaamiaan lyhyitä otoksia, joissa he ovat poseeranneet terä- tai jopa ampuma-aseiden kanssa.

Pätkiä on jaettu palvelun kautta kaveriporukoille.

– Niissä on mainittu joitakin henkilöitä uhkaavasti nimillä. Ymmärrettävästi tällaiset luovat pelkoa lapsissa ja nuorissa. Ilmoitukset ovat tulleet meille joko kouluilta tai vanhemmilta, Lindholm sanoo.

Lindholm muistuttaa, että vaikka monesti taustalla on silkka ajattelemattomuus, ja tallenteet on kerrottu tehdyn ja jaetun huumorimielessä vitsiksi, voi kyse olla rikoksesta.

– Poliisi suhtautuu hyvin vakavasti tällaisiin tapauksiin, ja niitä tutkitaan kiireellisesti laittomina uhkauksina. Nuorimmat tekijät ovat olleet viidesluokkalaisia, mutta pääasiassa yläkouluikäisiä, Lindholm kertoo.

Meemikin voi olla kunnianloukkaus

Rikoslain mukaan laittomaan uhkaukseen syyllistyy nostamalla aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaamalla toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy pelätä oman tai toisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa.

Laittomasta uhkauksesta voidaan tuomita sakkoihin tai maksimissaan kaksi vuotta vankeutta. Lindholm muistuttaa, että vaikka alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan, ovat he velvollisia vastaamaan mahdollisista vahingonkorvauksista. Asia etenee aina myös sosiaaliviranomaisten selvitettäväksi.

– Me teemme automaattisesti lastensuojeluilmoituksen, ja tapauksista ilmoitetaan aina vanhemmille tai huoltajille.

Jari Lindholmin mukaan poliisin selvitettävänä on muidenkin sosiaalisen median viestipalveluiden kautta nuorten tekemiksi epäiltyjä rikoksia.

– Erilaisia meemejä tehdään nyt paljon eli jonkun henkilön kuvaan liitetään joku teksti ja sitä jaetaan esimerkiksi Whatsapp-ryhmissä. Tällaisissa tapauksissa voi kyse olla rikoksena kunnianloukkauksesta, Lindholm muistuttaa.

Kunnianloukkauksesta on kyse, kun esittää toisesta valheellisen tiedot tai vihjauksen siten, että se on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai halventaa häntä. Rikoksesta voidaan tuomita sakkoihin.

Lindholm rohkaisee sekä kouluja että vanhempia ilmoittamaan asioista viipymättä suoraan poliisille.

– Vieläkin törmää välillä sellaiseen ajatteluun, että asia kuitataan vähätellen kiusaamisena, vaikka kyseessä voi olla rikosasia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .