Poliisi vaitonainen teinitytön raiskauksesta epäiltyjen taustoista

Poliisi ei vahvistanut tiistaina tietoa, jonka mukaan Pohjois-Pohjanmaalla Kempeleessä tapahtuneen teinitytön raiskauksen vuoksi pidätetyt nuorukaiset olisivat turvapaikanhakijoita.

MTV kertoi lähteisiinsä nojaten, että epäillyt olisivat Afganistanista tulleita turvapaikanhakijoita, jotka olisi otettu kiinni myöhään maanantaina Kempeleen vastaanottokeskuksessa.

– Ulkomaalaisiin liittyvät asiat, varsinkin jos turvapaikka-asioista puhutaan, ovat salassa pidettävää tietoa, sanoi rikoskomisario Seppo Leinonen STT:lle.

14-vuotias paikkakuntalainen tyttö joutui raiskatuksi puoli yhdentoista aikaan maanantai-iltana. Poliisin mukaan tyttöön kävi käsiksi kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta miestä ja ainakin toisen heistä epäillään raiskanneen tytön ulkona Asemantiellä.

Paikalle osui teon jälkeen kaksi paikkakuntalaista miestä, jotka soittivat apua. He eivät nähneet itse raiskausta.

– Meidän tiedossamme ei ole, että tapahtumalla olisi ollut silminnäkijöitä, Leinonen kertoi.  

Koirapartio seurasi jälkiä

Teon vuoksi on pidätettynä kaksi 15–17-vuotiasta nuorukaista, joiden osuutta tekoon selvitetään. Heitä epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kiinniotto tapahtui, kun poliisin koirapartio seurasi epäiltyjen tekijöiden jälkiä, jotka johtivat erääseen asuntoon. Kaksikko löytyi sieltä.

STT:n tietojen mukaan Kempeleessä alkoi pian raiskaustapauksen jälkeen liikkua puheita siitä, että epäillyt tekijät olisivat nimenomaan turvapaikanhakijoita. Paikkakunnalle on avattu vastikään alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikkö, jonka toiminnasta vastaa Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö. Säätiöstä kerrottiin tiistaina, että Kempelettä koskevia kysymyksiä kommentoi johtaja Tapani Turpeinen. Hän ei kuitenkaan vastannut STT:n yhteydenottopyyntöihin.

Poliisi kertoi puhuttaneensa uhria lyhyesti tiistaina. Järkytyksestä johtuen uhri ei ole kuitenkaan pystynyt kaikilta osin kertomaan tapahtumista. Niiden kulkua selvitetään yhä.

Poliisi arvioi, että epäiltyjen kuulustelut päästään aloittamaan keskiviikkona. Vielä tiistaina heitä ei ollut pystytty kuulemaan tulkkien puuttumisen vuoksi.

Poliisi ei halunnut paljastaa, minkä kielen tulkkeja tutkinnassa tarvitaan.

– En ota siihen kantaa, koska kieli saattaa osoittaa (epäiltyjen) lähtömaahan, Leinonen sanoi.

Maahanmuuttovirasto ei kommentoinut raiskaustapausta.

"Tapaus järkyttänyt koko Kempelettä"

Kunnanjohtaja Tuomas Lohen mukaan raiskaustapaus on järkyttänyt koko Kempelettä.

– Tämä koskettaa meitä kaikkia. Kaikki tietenkin toivovat, ettei tällaisia tapahtumia tulisi, Lohi sanoi STT:lle

 Lohen mukaan raiskaustapauksesta on keskusteltu kouluissa oppilaiden kanssa ja kaikille halukkaille on tarjottu tukea ja tarvittaessa myös kriisiapua. Opettajien lisäksi oppilaiden käytettävissä ovat olleet muun muassa kuraattorit ja terveydenhoitajat.

– Oppilasryhmien kanssa on käyty keskustelua itse asiasta ja ylipäätään turvallisuudesta sekä maahanmuuttoasioista.

Kunnanjohtaja korosti, että Kempele on järkyttävästä tapahtumasta huolimatta yhä turvallinen kunta asua.

Poliisi vetosi omalta osaltaan tiistaina siihen, että ihmiset eivät sortuisi mihinkään mahdollisiin ylilyönteihin ulkomaalaisia kohtaan tapauksen vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi ja sisäministeri: Häiriöt ja väkivalta lisääntyneet vastaanottokeskuksissa

Sipilä kutsui koolle kriisikokouksen Kempeleen raiskaustapauksen johdosta

MTV: Teinitytön raiskauksesta epäillyt afganistanilaisia turvapaikanhakijoita

Poliisi: Kempeleessä raiskattiin 14-vuotias teinityttö

Uusimmat

Kotimaa

Yön uutiskooste: HS:n gallupin mukaan suomalaiset ennätystyytyväisiä hallitukseen, hyttyskesä alkaa pohjoisessa rytinällä

Raskaan sarjan käsidesin juojista työssäkäyviin jyväskyläläisiin perheenisiin ja -äiteihin: Kyllönmäen selviämisasemalla satoja asiakkaita ja yli tuhat käyntiä ensimmäisenä vuonna

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

Miten käy vaatimuksille avohakkuiden kiellosta? Anne Kalmari kriittisenä kansalaisaloitteelle: "Luonnon kannalta se olisi negatiivinen asia"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen

Näillä numeroilla rysähti Loton päävoitto – Kaikki isot voitot samaan kaupunkiin

Puu kaatui Mersun päälle Jyväskylän Tuohimutkassa – katso kuva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.