Poliisia epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta

Pudasjärven poliisiaseman vartijan kuolemaan johtaneen tapauksen esitutkinta on edennyt. Kohtalokkaan laukauksen ampunutta poliisia epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, vaaran aiheuttamisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Pudasjärveläinen 49-vuotias vartija kuoli, kun poliisin virka-ase laukesi aseenkäsittelyharjoituksessa 16. joulukuuta. Tapaus sattui poliisiaseman kahviossa.

Tutkintaa johtava kihlakunnansyyttäjä Kirsi Männikkö kertoo, että rikoksesta epäiltyä poliisia ei ole pidätetty virasta.

Kohtalokkaan laukauksen ampuneen poliisin epäillään toimineen törkeän huolimattomasti sekä aiheuttaneen vakavan hengen tai terveyden vaaran kahdelle muulle samassa tilassa olleelle poliisille. Poliisin ei kuitenkaan epäillä tahallaan rikkoneen aseen käsittelystä annettuja varomääräyksiä.

Ase laukesi tauon jälkeen

Männikön mukaan rikoksesta epäillyn poliisin ase oli harjoituksessa tyhjä ja varustettu latauksenestopuikolla. Ase laukesi kohtalokkain seurauksin tauon jälkeen.

- Hän oli harjoituksen päätyttyä siirtynyt muiden harjoitukseen osallistuneiden kanssa poliisiaseman kahvioon. Tässä yhteydessä hän oli saattanut aseensa jälleen toimintakuntoiseksi, Männikkö selvittää.

Hänen mukaansa muut paikalla olleet eli kaksi poliisimiestä ja vartija olivat jatkaneet harjoittelua tyhjillä aseilla. Rikoksesta epäilty poliisi oli päättänyt liittyä harjoitteluun uudelleen mukaan. Hän veti aseen kotelosta, jolloin ase laukesi.

Männikkö kertoo, että aseenkäsittelyä oli ilmeisesti harjoiteltu useissa tiloissa poliisilaitoksella.

Esitutkinnassa on nyt kuulusteltu paikalla olleet poliisit. Epäilty ei ole vielä ottanut kantaa siihen, onko hän syyllistynyt asiassa rikokseen.

Männikkö arvioi, että esitutkinta valmistuu parin kuukauden kuluttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.