Poliisiin kohdistunut väkivalta kaksinkertaistunut 20 vuodessa – Tutkija: "Halutaan tietoisesti vahingoittaa"

Poliisiin kohdistuva väkivalta on oikeustieteen tohtori Henri Rikanderin mukaan sekä lisääntynyt että muuttanut muotoaan.

Rikander on tutkinut poliisin voimankäyttöä sekä poliisin kokemaa uhkaa ja väkivaltaa.

Poliisiin kohdistuva väkivalta on tilastojen mukaan kaksinkertaistunut kuluneella vuosituhannella. Poliisia päin ampuminen on kuitenkin harvinaista.

Rikander arvioi, että vuosittain poliisi joutuu väkivallan kohteeksi 2 000 – 2 500 kertaa. Tilastoituja väkivaltatapauksia on vähemmän, koska osa tapauksista jää pimentoon.

– Tiedämme, että poliisissa on niin sanottua sietämisen kulttuuria. Eli mitä vähäisemmästä väkivallanteosta on kysymys, sitä huonommin siitä ilmoitetaan eteenpäin.

Rikander toisaalta huomauttaa, että poliisilla on yli miljoona tehtävää vuosittain. Näiden yhteydessä tehdään 90 000 kiinniottoa.

Viime aikoina virkavaltaan kohdistuva väkivalta on Rikanderin mukaan myös monimuotoistunut ja sen intensiteetti on kasvanut.

– Nyt poliisia yritetään vahingoittaa tahallaan. Jos ennen poliisi yritti ottaa rosvoa kiinni, tämä koetti päästä karkuun väkivaltaa käyttäen. Nyt halutaan tietoisesti vahingoittaa poliisia, Rikander sanoo.

Väkivallantekoa myös jatketaan aikaisempaa pidempään, jopa kiinnioton jälkeen.

Rikanderin mukaan syyt väkivallan lisääntymiseen ovat moninaiset ja aihe vaatisi monitieteellistä lisätutkimusta.

Tutkija huomauttaa, että ennen hyvinvointiyhteiskunnan peruspilareita olivat ihmisten luottamus toisiinsa ja sitä kautta viranomaisiin.

– Nyt ihmisten pahoinvointi näkyy siinä, että tämä luottamus murenee. Samalla syntyy näitä eriarvoistumisen kuplia, jotka näkyvät muun muassa viranomaisten maalittamisena ja väkivallantekoina.

Rikanderin mukaan Ruotsissa tällainen kehitys on jo pidemmällä.

– Siellä poliisimiehet jo vaihtavat ammattia sen takia, että väkivallan uhka on niin konkreettista. On merkkejä, että tämä voi olla todellisuutta Suomessakin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .