Poliisijärjestöjen liitto: Uusi alkoholilaki lisää häiriökäyttäytymistä merkittävästi

Lisää rahaa poliisille lobbaavan liiton mukaan höllennetty lainsäädäntö aiheuttaa sen, että tehtäviä joudutaan entisestään priorisoimaan.

Suomen Poliisijärjestöjen liitto uskoo häiriökäyttäytymisen lisääntyvän alkoholilain uudistuksen seurauksena niin paljon, ettei kaikkia hälytystehtäviä pystytä hoitamaan. Liiton mukaan erityisesti järjestyshäiriöt julkisilla paikoilla lisääntyvät, kun baarien aukioloajat pitenevät.

Poliiseja tarvitaan lisää vähintään 700, liitto katsoo. Nykyisellä 7 150 poliisin joukolla jatkaminen tarkoittaisi liiton puheenjohtajan Jonne Rinteen mukaan priorisointia.

– Poliisin tehtäviä voi kyllä lisätä, mutta silloin osa jää tekemättä. Lisääntyvät järjestyshäiriöt voidaan kyllä hoitaa, mutta silloin jonkun pitää sanoa, mitä muuta jätetään tekemättä, Rinne sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa vähäisemmät ja kaukana olevat tehtävät jäisivät hoitamatta. Jatkossa poliisi ei välttämättä ehtisi viikonloppuisin hiljentämään aamuyöllä meluavia naapureita, Rinne sanoo.

Tehtäviä priorisoidaan poliisissa jo nyt. Poliisilta jää liiton mukaan vuosittain 100 000 hälytystehtävää hoitamatta, kun tehtäviin ei yksinkertaisesti ole lähtijöitä. Rinteen mukaan poliisipula on krooninen ja alkoholilain uudistus vain pahentaa tilannetta.

Lisää resursseja tarvitaan liiton mukaan myös järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Tarve ei perustu Rinteen mukaan tapausten lisääntymiseen, vaan hälyttävään kehitykseen länsinaapurissa. Ruotsissa ehkäisyn laiminlyönti on Rinteen mukaan johtanut järjestäytyneen rikollisuuden kasvuun.

Sisäministeriön poliisiosaston päällikkö Risto Lammi ei kommentoi liiton näkemystä poliisin lisäresurssitarpeesta. Hänen mukaansa Poliisihallitus on tuonut huolensa ja toiveensa esille ja niitä käsitellään parhaillaan. Mahdollisesta lisärahoituksesta päätetään kevään kehysriihessä ministeriön kehysehdotuksen pohjalta.  

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lauran, 33, ja Hanna-Kaisan, 34, jokapäiväinen kipu kesti vuosikausia – jyväskyläläiset kertovat, kuinka endometrioosi vei monesti myös leikkauspöydälle

Koronavirus pääsi hoivakoteihin, joita yritettiin suojella viimeiseen asti – THL:n yksikönpäällikkö huolissaan sairaanhoitajien riittävyydestä, jos tartuntamäärät kasvavat

Helsingin Munkkivuoressa uhkaava ullakkopalo kerrostalossa, asukkaita saatettiin savun läpi ulos

Yksi ihminen loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla

Antti laski mäkeä, Oiva heitti polttopalloa, Jaakko ja Susanna nauttivat piknikistä: Katso kuvakimarasta Palmusunnuntain tunnelmia Jyväskylästä

Tunnettu jyväskyläläinen pesulayrittäjä Antero Hienonen, 81, on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen

Kysy, ja kunnanrakennusmestari Kalle vastaa – Kangasniemellä viestitään kuntalaisille ihmisläheisyys edellä

Pääsiäisviikosta tulossa aurinkoinen ja poutainen – alkuviikosta lämpimintä

MLL:n uusi ruoka-apukampanja auttaa jyväskyläläisiä lapsiperheitä – samalla voit tukea ahdinkoon joutuneita paikallisia ravintolayrittäjiä

Yle: Espoolaisessa hoivakodissa kolme asukasta kuollut koronavirukseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.