Poliisilla kiireinen yö, vakavia onnettomuuksia ei tiedossa

Vappu on pitänyt poliisin erittäin kiireisenä Helsingissä. Hälytystehtäviä kertyi iltakuuden ja aamukuuden välillä 394 kappaletta, joka on edellisvuotta enemmän.

Kiirettä aiheuttivat erityisesti kotihälytystehtävät, päihtyneet, pahoinpitelyt ja ilkivalta. Poliisin tietoon ei aamukuuteen mennessä ollut tullut vakavampia onnettomuuksia tai väkivallantekoja.

Alaikäisiltä kaadettiin satoja litroja alkoholia maahan.

Poliisin arvion mukaan Helsingin keskustassa oli yön aikana erittäin paljon ihmisiä liikkeellä. Vielä aamukahden jälkeen keskustan ravintoloihin oli jopa satojen ihmisten jonoja.

Vantaan poliisin mukaan vappu on ollut normaalia rauhallisempi. Hälytystehtävät eivät ole poikenneet normaaliviikonlopusta.

Oulusta puolestaan kerrotaan, että alueella on ollut normaalia vappuhulinaa. Poliisin mukaan tehtäviä on ollut "riittävästi" vappuyön aikana, mutta mitään vakavampaa ei ole tapahtunut.

Mielenosoittajat ampuivat poliisia kohti ilotulleita

Tampereella mielenosoittajat ovat ampuneet poliisia kohti ilotulitteita, kertoo Sisä-Suomen poliisilaitos. Noin 120 mielenosoittajaa kokoontui vappuaattona kaupungin keskustassa sijaitsevassa Koskipuistossa ja lähti sieltä liikkeelle kulkueena.

Joukosta viskottiin poliisia kohti kananmunia ja linja-autoa heiteltiin lasipulloilla. Lisäksi roikuttiin poliisiauton puskurissa. Yksi mielenosoittaja heittäytyi liikkumattoman poliisiauton alle.

Jonkin aikaa käveltyään joukko valtasi osittain Koskipuiston vieressä olevan Rongankadun. Tilaisuuteen kutsutut bändit eivät teknisistä syistä päässeet aloittamaan sovittuun aikaan, ja suuri osa mielenosoittajista ehti poistua paikalta.

Musisoinnin päästyä käyntiin sitä jatkettiin myös poliisin antaman aikarajan ja lopettamiskehotuksen jälkeen. Sen sijaan mielenosoittajat ampuivat poliisia ilotulitteilla ja heittelivät oluttölkeillä. Yhdestä poliisiautosta rikottiin tuulilasi.

- Mitään virallista ilmoitusta ei ole tehty kyseisestä mielenosoituksesta ja marssista, mutta tätä asiaa on viljelty sosiaalisessa mediassa, kertoi ennen marssia komisario Ismo Rajala Sisä-Suomen poliisista.

Poliisi otti illan aikana kaikkiaan muutamia mielenosoittajia kiinni. Rongankatu on jälleen auki liikenteelle.

Helsingissä poliisi joutui pysäyttämään yhden joukkotappelun alun Kaivopuistossa.

Kauppatorin kupeessa Havis Amanda -patsas sai eilen alkuillalla lakkinsa pienoiskopterin kuljettamana. Poliisin arvion mukaan Esplanadin puistoon ja Kauppatorille pakkautui noin 80 000 katselijaa.

Vapun juhlinta jatkuu tänään vapunpäivänä. Anarkistinen A-ryhmä toteuttaa luokkataistelua marssien merkeissä Helsingissä ja Turussa. Myös työväenliikkeen ja vasemmiston perinteiset marssit järjestetään useissa kaupungeissa.

Presidentti Sauli Niinistö puolisoineen ottaa vastaan perinteiset vapputervehdykset muun muassa Ylioppilaskunnan laulajilta ja Työväen musiikkiliitolta.

Teekkarit ja muut juhlamieliset kokoontuvat perinteiselle vapunpäivän piknikille Helsingin Kaivopuistoon.

Kolea tuuli saattaa häiritä juhlintaa etenkin etelärannikon tuntumassa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

- Tuuli voi olla nimenomaan rannikon tuntumassa ikävää, siinä voi ainakin muovimukit kaatuilla. Kannattaa ottaa huomioon, että vaikka aurinko paistaisi ja lämpömittari näyttää kymmentä astetta, niin tuuli kyllä tekee sään huomattavasti viileämmän tuntuiseksi, sanoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Sääennusteen mukaan ainakin länsirannikolla voi tulla paikoin sadekuuroja. Pohjoiseen leviää hajanaisia lumi- ja vesisateita jo yön aikana.