Poliisin huhtikuinen jymy-yllätys: liikennevalvontaan panssarivaunuja

Poliisi kertoo tänään facebook-tilillään huhtikuisen jymy-yllätyksen: Poliisi ottaa tänään käyttöön viisisataa Pasi-panssariajoneuvoa.

Normaalisti Pasi-ajoneuvon suurin nopeus maantiellä on 105 km/h ja vedessä 10 km/h. Poliisille tulevat Pasit varustetaan kuitenkin ns. tehokkaammilla poliisimoottoreilla, jonka ansiosta huippunopeudet ovat maantiellä 300 km/h ja vedessä 75 km/h.

Yksi peruste hankinnalle oli Pasi-ajoneuvojen mittavat sisätilat, sillä ajoneuvoon mahtuu, sillä ajoneuvoon mahtuu kahden poliisin lisäksi 16 ihmistä.

– Mittavista sisätiloista on hyötyä ratsioita pidettäessä. Nykyään sakotettavat joutuvat odottamaan poliisiauton ulkopuolella omaa vuoroaan milloin missäkin kelissä. Pasi-ajoneuvon lämpimiin sisätiloihin mahtuu kerralla tusinan verran sakotettavia odottelemaan, kertoo poliisin raskaan kaluston hankintapäällikkö Kaarlo Balkan.

Ehkä ratkaisevin ominaisuus kalustohankinnasta päätettäessä oli kuitenkin PASI-ajoneuvojen potkurikoneistot.

– Tässä suhteessa odotamme saavamme aikaan melkoisia säästöjä jo muutaman vuoden sisällä. Aikaisemmin yksiköissä on jouduttu pitämään veneitä ja vesiskoottereita vesiliikenteen valvontaa varten. Nyt erillistä venekalustoa ei enää tarvita, sillä yksi ajoneuvo pystyy hoitamaan liikennevalvonnan niin maanteillä kuin vesillä", Balkan sanoo.

Poliisi juhlistaa uuden kaluston käyttöönottoa esittelemällä Pasi-ajoneuvoja yleisölle. Kaikki viisisataa Pasia ajetaan letkassa Helsingin Kauppatorille, jossa ne siirtyvät Kolera-altaan kautta mereen ja siitä edelleen Suomenlinnaan.

Lisätietoja uusista ajoneuvoista voi lukea poliisin Facebook-sivuilta.