Poliisin turvapaikkachat keräsi satoja kysymyksiä somessa

Onko rikollisuus kasvanut? Miten turvapaikanhakijoiden käännyttäminen tapahtuu käytännössä? Ovatko vastaanottokeskukset alueita, jonne poliisit eivät koskaan mene yksin?

Muun muassa tällaiset asiat mietityttivät ihmisiä poliisin järjestämässä turvapaikkachatissa keskiviikkona. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä chatissa ihmiset saivat kysyä poliisilta kysymyksiä turvapaikka-asioista Facebookissa ja Twitterissä.

Pelkästään Facebookissa esitettiin noin 300 kysymystä, ja kaikkiaan poliisi vastasi noin 150 kysymykseen, sanoo poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen.

– Aiheet vaihtelivat laidasta laitaan. Rikostilastot, poliisin resurssit, tehtävämäärät, kustannukset ja tiedottamiseen liittyvä lainsäädäntö herättivät kysymyksiä, hän sanoo.

Yksi kuumista keskustelunaiheista oli se, ovatko turvapaikanhakijat lisänneet poliisin hälytystehtäviä. Poliisin mukaan vastaanottokeskusten tehtävämäärät ovat kasvaneet, mutta hälytystehtävien kokonaismäärä sen sijaan ei ole. Luotonen sanoo, että tuhannesta hälytystehtävästä kaksi liittyy turvapaikanhakijoihin.

Kaikkia poliisin vastaukset eivät aina miellyttäneet.

– Selvästi näki sen, että jos me jotain kerroimme, niin sitä ei sitten uskota. Mehän emme tietenkään voi siihen vaikuttaa. Me hoidamme oman tehtävämme ja kerromme, miltä tilanne näyttäytyy meidän näkökulmastamme. Vastaanottajat tekevät sitten omat tulkintansa.

Turvapaikanhakijat näkyviin tilastoissa?

Poliisin tilastoihin ei tällä hetkellä merkitä, liittyykö rikokseen turvapaikanhakija. Tilastotiedotusta ollaan Luotosen mukaan kuitenkin kehittämässä.

– Se edellyttää, että yksittäisen poliisitehtävän osalta merkitään tunnistetietoihin, onko turvapaikanhakija rikoksessa epäiltynä tekijänä tai uhrina. Tällaista tietoa meillä ei ole järjestelmään ennen voitu laittaa. Tätä puolta kehitetään.

Luotonen arvioi chatille olleen tarvetta, joten vastaavia tilaisuuksia saatetaan järjestää uudestaan. Keskustelu pysyi hänen mukaansa asiallisena ja asiattomia kommentteja jouduttiin poistamaan vain muutamia.

– Jotkut olivat sitä mieltä, että täysin turha tilaisuus. Osa oli sitä mieltä, että aivan liian lyhyt aika, että olisi ollut enemmänkin kysyttävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.