Kuutta poliisia epäillään kuolemantuottamuksesta - itsetuhoinen mies kuoli poliisin luoteihin

Lounais-Suomen poliisilaitos aloittaa esitutkinnan poliisin aseen- ja voimankäytöstä Petäjäveden ampumistapauksessa. Kihlakunnansyyttäjä Petri Rautio päätti asiasta tiistaina. Tutkinnanjohtajana toimii kihlakunnansyyttäjä Rautio Länsi-Suomen syyttäjänvirastosta, koska kyse on sellaisesta poliisin voimankäyttötilanteesta, jossa on arvioitava, onko poliisia syytä epäillä rikoksesta.

Rikosasiassa on epäiltyinä kuusi poliisimiestä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta. Epäiltyinä ovat sekä asetta käyttäneet poliisit että heidän tapahtumatilanteessa esimiehinään toimineet poliisit.

- Kuudesta poliisista kahden epäillään käyttäneen asetta, loput neljä ovat tapahtumahetkellä esimiesasemassa toimineita, Rautio kommentoi.

Rautio vahvisti, että Petäjävedellä kuollut mies oli 45-vuotias ja kotoisin Jyväskylästä. Muutoin hän kieltäytyi kommentoimasta tapahtumien kulkua eli esimerkiksi sitä, ampuiko piiritetty mies lainkaan vai jäikö hänen aseenkäyttönsä uhkailun asteelle.

- En voi kommentoida asiaa, koska henkilöiden (poliisien) kuulemiset vasta alkavat tällä viikolla, eikä minulla ole 100-prosenttista varmuutta tapahtumien kulusta, Rautio totesi.

Tapauksen tekninen tutkinta aloitettiin välittömästi tapahtuman jälkeen. Esitutkinta jatkuu henkilöiden kuulemisilla.  Jutun syyttäjäksi on määrätty kihlakunnansyyttäjä Marika Visakorpi Sisä-Suomen syyttäjänvirastosta. Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran, kun esitutkinta valmistuu.

Tapahtumat alkoivat lauantaina 19. maalikuuta iltapäivällä, jolloin hätäkeskukseen tuli ilmoitus itsetuhoisesta ja aseistautuneesta miehestä, joka liikkui Uuraisten alueella autolla. Poliisi löysi miehen kello 18 jälkeen istumassa Ylä-Kintaudentiellä metsäautotien risteyksessä.

Poliisi esti miehen liikkeelle pääsyn ja aloitti neuvottelun tilanteen rauhoittamiseksi. Operaatioon osallistui useita poliisipartioita. Neuvottelun aikana mies kohdisti ampumisuhkauksia poliisiin. Noin kello 21 aikaan tilanne neuvotteluista huolimatta kärjistyi, ja poliisi joutui käyttämään ampuma-asetta. Tapahtumien seurauksena mies menehtyi, vaikka ensihoitotoimenpiteet aloitettiin välittömästi paikan päällä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .