Poliisitkin letkun varressa talotehtaan toimipisteen sammutustöissä – leviäminen onnistuttiin estämään

"Taivaanranta loimotti ja lämpösäteily oli valtavan kova", kuvailee päivystävä päällikkö mittavaa paloa.

Etelä-Pohjanmaalla Alavudella yöllä syttyneessä palossa on tuhoutunut talotehtaan hirsihöyläämö- ja varastorakennus, jossa oli muun muassa hirsinippuja.

– Ei sieltä mitään pystytty pelastamaan. Siinä vaiheessa, kun menimme paikalle, oltiin täyden palon vaiheessa. Taivaanranta loimotti ja se paloi aivan täysillä. Lämpösäteily oli valtavan kova, kertoi päivystävä päällikkö Keijo Kangastie Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Palo riehui Honkatalot-talotehtaan toimipisteessä. Taloudelliset vahingot ovat Kangastien mukaan arviolta puolesta miljoonasta miljoonaan euroa. Hän kertoo, että tuotantoon ei kuitenkaan ilmeisesti ole tulossa katkosta, koska yritys on saanut järjesteltyä apua alihankintaportaasta.

Ilmoitus palosta tuli sivulliselta noin kello 3.30 aamuyöllä. Tapahtumahetkellä tehtaassa ei ollut henkilökuntaa.

Kangastien mukaan poliisitkin olivat yöllä letkun varressa.

– Alkuvaiheessa vahvuudet saattavat olla pienet ja toiminta on minuuteista kiinni, silloin kaikki miehet ovat tärkeitä.

Vähällä levitä viereiseen rakennukseen

Pelastuslaitoksen mukaan palo oli vähällä levitä myös viereiseen rakennukseen, mutta leviäminen onnistuttiin viime hetkellä estämään.

– Viereisen päärakennuksen ulkoseinä höyrysi jo lämpösäteilyn vaikutuksesta. Siinä ei olisi kauaa mennyt, että sekin olisi syttynyt. Seinää jäähdytettiin vesisumulla, Kangastie kuvailee.

Tulessa olleeseen rakennukseen vievää purunpoistoputkistoa katkaistiin, jotta palo ei pääsisi leviämään sen kautta.

Kangastien mukaan palo saatiin hallintaan noin kello 4.15 siten, että leviämisvaaraa ei enää ollut. Pelastustoimen jälkiraivaustyöt kestivät aamupäivään noin kello 10.30:een asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.