Poliisiylijohtaja: Polkupyöräilijöille kypäräpakko ja sakko tehosteeksi

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kannattaa kypäräpakkoa polkupyöräilijöille. Paateron mielestä tieliikennelakia pitäisi muuttaa myös niin, että kypärättä ajavia voitaisiin rangaista.

– Kypärä pelastaa ihmishenkiä sekä vähentää vakavia loukkaantumisia. Pelko rangaistuksesta kannustaisi kypärän käyttöön, Paatero sanoo.

Samalla hän kuitenkin myöntää, ettei poliisilla olisi resursseja valvoa laajasti kypäräpakkoa.

– Jos käyttöpakko ja sanktiot tulevat, pitää hyväksyä, että poliisi valvoo pyöräilijöitä vain kun se on muulta työltä mahdollista, Paatero sanoo.

Polkupyöräilijöiden kypäräpakko ja mahdolliset sanktiot ratkeavat näillä näkymin vuonna 2016, kun eduskunta saa pohdittavakseen tieliikennelain kokonaisuudistuksen. Nykylain mukaan suojakypärää on ”yleensä käytettävä”.

Valtakunnallisesti toimivan Liikenneturvan mielestä uudessa tieliikennelaissa tulisi selkeästi todeta, että pyöräilijän on käytettävä kypärää. Sen sijaan pykälän tehostamista rangaistuksella Liikenneturva ei kannata.

–?Mahdollisen sanktion teho katoaa, jos poliisi ei ehdi valvoa kypärän käyttöä. Näin kävi jo pykälälle, joka kieltää ajon aikana puhumasta kännykkään ilman asianmukaista lisälaitetta, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen sanoo.

Lue lisää keskiviikon 17.9. painetusta Keskisuomalaisesta.