Poliisiylijohtaja: Suomessakin on varauduttu torjumaan kuorma-autoisku

Seppo Kolehmaisen mukaan Tukholman iskussa ei ole Suomeen viittaavia seikkoja

Poliisin mukaan Tukholman kuorma-autoiskuun liittyen ei ole edelleenkään tiedossa mitään seikkaa, mikä viittaisi Suomeen. Sen kaltaiseen iskuun on kuitenkin varauduttu myös Suomessa. Suomen poliisilla on esimerkiksi valmius pysäyttää rekka tai kuorma-auto.

– Ongelman muodostaa se, onko juuri sillä hetkellä tietoa, jotta osataan varautua tämäntyyppisen iskun pysäyttämiseen, sanoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sisäministeriön, poliisin ja Suojelupoliisin tiedotustilaisuudessa perjantaina illalla.

Suomi on selvittänyt, että tällä hetkellä Suomessa ei ole rekka- tai kuorma-autoja varastettuna.

Kaikille Suomen poliisilaitoksille lähetettiin perjantaina kehotus lisätä näkyvyyttä ja partiointia paikoissa, joissa on ihmisiä. Valtakunnallista valmiutta ei kuitenkaan lisätty.

– Ylitöitä ei poliisissa tämän tapauksen vuoksi tehdä vaan kohdennetaan resurssit niihin kohteisiin, missä uhka voi mahdollisesti nousta, Kolehmainen sanoo.

Suomen turvallisuustilanne ei ole muuttunut, eikä Suomeen kohdistu välitöntä uhkaa. Poliisi pyrkii kuitenkin ottamaan huomioon, että Tukholman isku voi motivoida muita tekijöitä.

Poliisin mukaan Helsingissä näkyvää valvontaa lisättiin esimerkiksi asema-alueella. Myös Rajavartiolaitos tehosti valvontaa Helsingin satamissa ja lentokentällä Tukholman tapahtumien takia.

Sisäministeriön mukaan Suomen viranomaiset muutoinkin seuraavat Tukholman tilannetta ja keräävät tietoa tapahtumista. Poliisi ylläpitää Suomessa jatkuvaa perusvalmiutta.

– Poliisin valmiutta nostetaan nopeasti, mikäli saatavat tiedot tapahtumista sitä edellyttävät, ministeriöstä kerrottiin.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että jo Nizzan tapahtumien jälkeen on muutettu varautumista massatapahtumissa. Nizzassa kymmeniä ihmisiä kuoli, kun rekka ajoi väkijoukkoon.

– Suoraan kadulle tavallisella kuorma-autolla ajamista on kuitenkin vaikeaa ennakoida.

 

Supo: Terrorismin uhka-arvio on ennallaan

 

Suojelupoliisin mukaan terrorismin uhka-arvio on Suomessa toistaiseksi ennallaan. Voimassaolevan uhka-arvion mukaan yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kohonnut myös Suomessa. Suojelupoliisin mukaan Suomi ei kuitenkaan ole minkään terroristijärjestön ensisijainen, erikseen nimetty kohdemaa. Kohonnut uhka koskee erityisesti niin sanottuja yksinäisiä susia.

 Supo ei ole nostanut loppuvuonna 2015 antamaansa terrorismin uhka-arviota.

– Uhka-arvion tavoitteena on olla ennakoiva. Mikäli nostaisimme uhka-arviota Tukholman takia, se olisi jälkijättöistä. Jo vuonna 2015 on arvioitu, että Tukholman kaltainen isku voisi olla Suomessa mahdollinen, sanoo Suojelupoliisin apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen.

Poliisi lisää partiointia koko maassa

Suomen rajavalvontaa tehostetaan Tukholman iskun takia

Sisäministeriö: Poliisin valmiutta nostetaan Suomessa nopeasti, jos tiedot Tukholmasta edellyttävät

Supo: Tukholman isku ei nosta terrorismin uhka-arviota Suomessa

Uusimmat

Kotimaa

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

Karstulan kunnanjohtajakandidaattien joukossa on mediakohun pyörteisiin joutunut ex-kansanedustaja ja entisiä kunnanjohtajia – katso kaikkien 17 hakijan nimet

Pellit kolisivat peräänajossa Jyväskylän Rantaväylällä – autot selvisivät pienin vaurioin

Kevään lämpöennätys rikki: Kemiönsaaressa kuroteltiin kohti 20 asteen rajaa

Useita kansanedustajia on ehdolla EU-vaaleissa – moni heistä ei tiedä, lähtisikö Brysseliin oikeasti

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.