Poliitikkokollegat muistelevat Juha Karpiota: "Tyylikäs herrasmies ja taustavaikuttaja"

Tasapuolinen ja yhteistyöhakuinen. Ystävällinen ja huomaavainen. Ahkera ja pidättyväinen.

Politiikan aikalaiset muistavat muun muassa kansanedustajana ja Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimineen Juha Karpion hillittynä herrasmiehenä. Karpio ei heidän mukaansa tehnyt suurta numeroa itsestään tai ajamistaan asioista mutta toimi määrätietoisesti.

Kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1995–2003 ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana 1992–97 toiminut Karpio kuoli viime lauantaina. Hän oli kuollessaan 79-vuotias.

Vuonna 2011 Sunnuntaisuomalaiselle antamassaan haastattelussa Karpio kertoi solmineensa eduskunnassa hienoja ystävyyssuhteita yli puoluerajojen ja mainitsi nimeltä sosiaalidemokraattien pitkäaikaisen kansanedustajan Reijo Laitisen.

– Kyllä meistä kavereita matkan saatossa tuli, ja viime vuosinakin tapasimme kahvikupin ääressä useasti. Jussi oli erittäin ystävällinen ja toisia huomioiva. Hän tuli toimeen kaikkien kanssa poliittisista näkemyksistä tai aatteista riippumatta, Laitinen kuvailee.

Laitisen mukaan Karpio pyrki toimimaan politiikassa asiallisesti ja asiatiedon pohjalta. Kyynärpäiden käyttäminen ei ollut hänen tapansa.

– Hän pyrki aina huomioimaan myös muita näkemyksiä. Jussi oli pidetty kaveri niissä luottamustehtävissä, missä toimi.

Eduskunnassa Karpion kiinnostuksen kohteita olivat erityisesti hallinto- ja puolustusvaliokunnille kuuluvat asiat. Laitisen mukaan hän pyrki edistämään myös Keski-Suomelle tärkeitä asioita kuten työllisyyttä.

Juha Karpio nousi eduskuntaan vuonna 1995. Hänen edeltäjänsä Keski-Suomen ainoana kokoomusedustajana oli Matti Lahtinen. Kunnallispolitiikassa Lahtinen ja Karpio vaikuttivat samaan aikaan mutta eri puolilla rajaa. Lahtinen toimi Jyväskylän maalaiskunnassa ja Karpio kaupungin puolella.

– Karpio noudatti politiikassa perinteistä linjaa. Hän oli joka suuntaan tasapuolinen ja huolehti, ettei turhia ristiriitoja tule. Karpio oli taustaltaan lakimies ja virkamies ja tavallaan jatkoi samalla tyylillä myös politiikassa, Lahtinen analysoi.

Karpion kansanedustajakauden jälkeen keskisuomalaiseksi kokoomusedustajaksi nousi Ahti Vielma. Hän muistaa muun muassa Jyväskylän maistraatin päällikkönä toimineen Karpion myös kaupanvahvistajana.

– Tyylikäs herrasmies sekä tässä työssä että myöhemmin politiikassa. Hän oli luonteeltaan pidättyväinen taustavaikuttaja, ei halunnut olla keulilla räiskymässä, Vielma kuvailee.

Karpio jätti vuonna 2003 eduskunnan lisäksi myös muut poliittiset luottamustehtävänsä ja keskittyi perhe-elämään. Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa hän kertoi, ettei ollut kokenut vallasta luopumisen haikeutta eikä ikävöinyt eduskuntaan.

Vielman mukaan Karpion saattoi usein tavata urheilutapahtumissa.

– Hän oli erityisen kiinnostunut hevosurheilusta, mutta seurasi myös pesäpalloa, jääkiekkoa, yleisurheilua ja jalkapalloa. Heinäkuussa Kalevan kisoihin mennessäni hän tuli vaimonsa kanssa Harjulla vastaan. Tervehdittiin ja toivotettiin hyvät kesät.

Myös Lahtinen tapasi Karpion viimeisen kerran Kalevan kisojen yhteydessä.

– Parinkymmenen vuoden ajan puhuttiin aina tavatessa, että pitäisi lähteä yhdessä pelaamaan golfia. Sitä hetkeä ei nyt tullutkaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .