Poliitikot lupasivat leikata, yritystuet pomppasivat yli 70 prosenttia

Suomalaiset poliitikot nimesivät muutama vuosi sitten yritystuet siksi leikkauskohteeksi, josta merkittävä osa julkisen sektorin säästöistä otetaan.

Toisin on käynyt. Pellervon taloustutkimus PTT:n koostaman, vuodet 2008–2013 kattavan tilaston mukaan yritystukia maksettiin toissa vuonna 964 miljoonaa euroa. Se on 77 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008, jolloin tukia maksettiin runsaat 545 miljoonaa.

Nousua on ollut erityisesti valtion innovaatiorahoituskeskuksen Tekesin maksamissa tuissa. Toisaalta myös suhdanteet näkyvät: palkkatuki ja työllisyysperustaiset tuet ovat nousseet, samoin varustamoille rikkidirektiivin kompensoimiseen tarkoitettu tuki. Laivanrakennusta ylipäänsä on tuettu.

Uusiutuvan energian tuotantotuki on niin ikään noussut.

Muut tuet ovat pysytelleet likimain tavallisella tasollaan.

Pellervon toimitusjohtajan Pasi Holmin mukaan osa tukien kasvusta selittyy sillä, että esimerkiksi yliopistojen rahoituksen uudistuminen on kanavoinut tukirahaa koulutukseen ja tutkimukseen. Sitä ei hänen mukaansa ollut mielekästä siivota pois yritystukitilastoista, koska raha kanavoituu myös yritystoimintaan.

Holm ei ihmettele poliitikkojen puheiden ja tukien nousun välistä ristiriitaa.

– Yritystuet on siinä keskustelussa helppo nimetä, koska yritykset eivät äänestä. Vaikeampaa on sanoa, että leikataan ihmisiltä.

– Ja jos kysytään, voidaanko ilman yritystukia toimia, niin vastaus on ei. Luulen, että kansainvälisessä vertailussa kävisi ilmi, että muutkin maat tukevat, ja tällaisina murrosaikoina tukien merkitys on suuri.

Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.