Pormestarimalli kiinnostaa Suomen kuntia – Asiantuntija: "Se olisi iso muutos"

Sote- ja maakuntauudistustuksen yhteydessä ollaan uudistamassa organisaatioita, samalla keskusteluihin on noussut myös kunnan johtamismalli.

Pormestarimalli kiinnostaa Suomen suurimmissa kunnissa laajasti. Suomen 50:stä suurimmasta kunnasta 22:ssa on käyty keskusteluja pormestarimalliin siirtymisestä.

Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneista kunnanhallituksen puheenjohtajista 17 prosenttia kannattaa pormestarimalliin siirtymistä. Hieman harvempi (14 prosenttia) uskoo, että hänen kunnassaan kunnanjohtaja vaihdetaan pormestariin lähivuosina.

– Jos 14 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että pormestarimalliin tullaan siirtymään, se on minusta aika paljon. Sehän tarkoittaisi koko Suomen mittakaavassa, että nelisenkymmentä kuntaa olisi siirtymässä pormestarimalliin. Se olisi iso muutos, Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri sanoo.

Enemmistö kunnanhallituksen puheenjohtajista ei kuitenkaan kannata pormestarimallia eikä usko, että hänen kunnassaan siihen siirrytään lähitulevaisuudessa. Perusteluista käy ilmi, että nykymalliin ollaan varsin tyytyväisiä.

– Se selittää osaltaan, miksi pormestarimalliin siirtyneitä kuntia ei ole vielä enempää, Kuntaliiton kehityspäällikkö Jarkko Majava sanoo.

Uutissuomalainen kysyi Suomen 50 suurimman kunnan kunnanhallituksen puheenjohtajilta, onko heidän kunnassaan keskusteltu pormestarimalliin siirtymisestä. Lisäksi selvitettiin pormestarimallin kannatusta sekä sitä, kuinka todennäköisenä pormestarimalliin siirtymistä pidetään seuraavien viiden vuoden aikana.

Kyselyyn vastasi yhteensä 42 kuntaa, joista kahta pormestarikysymykset eivät koskeneet, koska Tuusulassa pormestarimalli on jo käytössä ja Lahdessa malliin on päätetty siirtyä vuonna 2021. Kyselyyn eivät vastanneet Helsinki, Järvenpää, Kokkola, Sastamala, Savonlinna, Tampere, Vantaa ja Ylöjärvi.

Viiden vuoden kuluttua jopa kymmeniä uusia pormestarikuntia?

Asiantuntijat uskovat, että yhä useampi kunta siirtyy lähivuosina kunnanjohtajamallista pormestarimalliin.

– Näyttää siltä, että pormestarimalli on vähitellen lisäämässä suosiotaan. Siitä on ollut näkyvissä merkkejä ja kyselyn tuloskin viittaa siihen, että pikkuhiljaa malli voi yleistyä, Haveri arvioi.

– Olettaisin, että noin viiden vuoden kuluttua meillä on muutamia kymmeniä uusia pormestarikuntia, Haveri jatkaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtajien perusteluista käy ilmi, että sote- ja maakuntauudistus on vauhdittanut pormestarikeskustelua. Kun organisaatioita myllätään uusiksi, on myös johtamismallia luontevaa tarkastella. Haverin mukaan toteutuessaan uudistus parantaa pormestarimallin käyttöarvoa pienissäkin kunnissa.

Majava huomauttaa, että pormestarin tehtävä on hyvin erilainen kunnan koosta riippuen.

– Samalla tavalla kuin nykyinenkin kunnanjohtajan tehtävä. Pormestarimallin sisällä on myös paljon erilaisia toimintatapoja, joita voidaan kehittää ja muokata, Majava sanoo.

 

"Kuntalaiset tietävät, kuka on kunnan ykköshenkilö"

Tavallisen kuntalaisen kannalta johtamismallilla on vain vähän merkitystä, asiantuntijat arvioivat.

– Voi kuitenkin todeta, että kaupungeissa ja kunnissa, joissa pormestarimalli on käytössä, on politiikka tullut voimakkaammin kuntalaisten näkyville. Kuntalaiset tietävät, kuka on kunnan ykköshenkilö, Majava sanoo.

Majava uskookin, että pormestarimalli saattaa näyttäytyä kunnanjohtajamallia selkeämpänä.

Pormestarimallin etuna pidetään läpinäkyvyyttä, sillä valinta perustuu puhtaasti poliittisiin valtasuhteisiin kunnanvaltuustossa. Kunnanjohtajamallissa näin ei ole.

– Kunnanjohtaja toimii tavallaan viranhaltijapuolen ja politiikan rajalla. Hän voi olla vahvakin poliittinen vaikuttaja, vaikka välttämättä sitä ei aina haluta tuoda esiinkään, vaan sitä halutaan piilotella. Monessa kunnassa kunnanjohtaja on kuitenkin valittu poliittisin perustein, Majava sanoo.

Keskustelut muuttuvat päätöksiksi hitaasti

Vain harva kunnanhallituksen puheenjohtaja sekä kannattaa pormestarimallia että uskoo kuntansa siirtyvän siihen seuraavien viiden vuoden aikana. Yksi heistä on Kouvolan Harri Helminen (sd.). Hän uskoo, että Kouvolassa siirrytään malliin seuraavien viiden vuoden sisällä. Yksi syy muutokseen on sote- ja maakuntauudistus.

– Minulla on sellainen tuntuma, että varsinkin isoimmissa kaupungeissa pormestarimallista tulee kymmenen vuoden sisällä suosittu malli.

Myös Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) kannattaa pormestarimallia, mutta ei usko Kuopion siirtyvän siihen lähivuosina. Joensuun Seppo Eskelisen (sd.) mukaan valtuustokauden alussa käytiin keskustelua pormestarimallista. Eskelinen ei itse kannata malliin siirtymistä.

– Jotenkin siinä saattavat poliittisen ja virkakoneiston roolit mennä päällekkäin ja epäselviksi. Mielestäni on ajankohtaisempaa keskustella johtavien luottamushenkilöiden ajankäytöstä kuin pormestarimallista.

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtajan Meri Lumelan (vihr.) mukaan pormestarimallista käytiin jonkin verran keskustelua edellisen kaupunginjohtajan eläköityessä, nyt keskustelu ei ole ajankohtaista.

– Kaupunginjohtajan tehtävä on kuitenkin edellisestä poiketen määräaikainen. Itse näen, että pormestarimallin käyttöönotto on mahdollista tulevaisuudessa, mutta edellyttää toki pohdintaa ja yhteistä näkemystä asiasta.

Moni kunnanhallituksen puheenjohtaja uskookin, että mahdollinen siirtymä pormestariin tapahtuu vasta nykyisen kunnanjohtajan eläköityessä tai kuntavaalien yhteydessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .