Portsaria ei saanut sittenkään potkia päähän Väinönkadulla – toimivalta ulottuu myös kadulle

Väinönkadulla sijaitsevan ravintolan portsaria ei saanut Vaasan hovioikeuden mukaan sittenkään potkaista päähän terassialueen ulkopuolella.

Kyse oli toukokuussa 2017 sattuneessa nujakasta, jossa ravintolaan pyrkinyt 26-vuotias jyväskyläläismies jäi ravintolan edustalle häiritsemään järjestyksenvalvojien työtä. Miestä lähdettiin lopulta poistamaan paikalta kahden järjestyksenvalvojan voimin, jolloin mies alkoi riuhtoa ja vastustella. Toinen järjestyksenvalvojista sai kertomuksensa mukaan potkun päähänsä ja olkapäähänsä.

Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi aiemmin, että järjestyksenvalvojien toimialue ei ulotu ravintolan anniskeluterassin ulkopuolelle, joten portsareilla ei ollut oikeutta miehen poistamiseen ja kiinniottamiseen. Käräjäoikeuden mukaan mieheen käytiin käsiksi ja hänellä oli oikeus puolustautua. Mies oli rimpuillut vastaan ja potkaissut yhtä järjestyksenvalvojista päähän, mutta väkivaltaa ei pidetty tilanteeseen nähden liioiteltuna.

Vaasan hovioikeus tulkitsi järjestyksenvalvojien toimialuetta laveammin. Hovioikeuden mukaan terassin aitaa ei voida pitää absoluuttisena rajana, koska anniskelualueen läheisellä katualueella oli selkeä vaikutus alueen järjestykseen ja turvallisuuteen. Hovioikeuden mukaan rettelöijä ei ole myöskään voinut ymmärtää, että järjestyksenvalvojat olisivat ylittämässä toimivaltaansa, jolloin miehellä olisi oikeus puolustautua.

Hovioikeus tuomitsi miehen järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta 30 päiväsakkoon, joista maksettavaa tuli 810 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .