Posti ennakoi suuria palveluhäiriöitä mahdollisen lakon aikana

Posti varoittaa, että Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) lakonuhan toteutuessa häiriöt postinkulussa ovat suuria ilman SOL-yhtiön vuokratyövoimaa. Pahasti juntturassa olevaa työkiistaa on jälleen soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla alkuiltapäivästä lähtien.

Posti arvioi, että jos lakot toteutuvat, lähetysten ruuhkautumista on odotettavissa. Ruuhkan purkaminen kestää päivistä jopa viikkoihin. Riippuen siitä missä päin Suomea asuu, postinkulussa voi olla päivien ja huonoimmassa tapauksessa jopa viikkojen viiveitä joissakin tapauksissa.

Alkuvaiheessa lakko tuntuisi erityisesti Etelä-Suomen postinjakelussa, mutta vaikutuksia olisi laajasti ympäri Suomen.

– Vaikutukset kansalaisten postinpalveluihin tulevat tällä lakolla olemaan todella merkittävät, sanoo Postin jakeluista vastaava johtaja Anu Punola.

Posti kertoi aamulla, ettei aio käyttää SOL Henkilöstöpalveluiden työntekijöitä huomenna uhkaavan lakon aikana.

Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen mukaan Posti päätyi tähän ratkaisuun vauhdittaakseen jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluita.

Hänen mukaansa Postin tavoitteet pysyvät kuitenkin samoina. Malisen mielestä Postin pitää uudistua ja purkaa monopoliajan jäykkyydet työehtosopimuksesta.

Postin mukaan postinjakelussa ja lajittelussa on ollut töissä satoja SOL Henkilöstöpalveluiden työntekijöitä siitä lähtien, kun postialalla jouduttiin sopimuksettomaan tilaan kuun alussa. Posti sanoo halunneensa varautua turvaamaan tärkeät palvelut joulusesongin alla.

Vaikka postinjakelussa ei lakon aikana käytetä SOLin työvoimaa, kuljetuksissa Postilla on ollut suomalaisia alihankkijoita vuosikymmeniä. Postin mukaan tällä hetkellä heitä on noin 800. Myös varastoissa käytetään henkilöstövuokrausta.

SAK tyytyväinen Postin päätökseen

SAK uhkasi toissa päivänä keskeyttää neuvottelut yhteisestä työmarkkinaratkaisusta, jos Posti olisi käyttänyt vuokratyöntekijöitä PAUn torstaina mahdollisesti alkavan työnseisauksen alaisten töiden tekemiseen.

SAK on tyytyväinen Postin päätökseen olla käyttämättä SOLin vuokratyövoimaa mahdollisen lakon aikana, sanoo puheenjohtaja Lauri Lyly.

– Tämä tarkoittaa sitä, että työmarkkinaneuvottelut keskusjärjestöjen välillä voivat nyt jatkua normaalisti, Lyly sanoi STT:lle.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen viisikko jatkaa neuvottelujaan tänään. Lylyn mukaan neuvotteluilmapiiri on ollut hyvä ja asiallinen.

– Molemmilla puolilla pöytää on kova yritys ratkaisujen hakemiseen. Tavoitteet ovat muutamissa kohdin aika kaukana toisistaan, mutta osassa on jo vähän edettykin, Lyly luonnehtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylä isännöi Ahtisaari-päiviä ensimmäistä kertaa – torstaina KSML.fi:ssä suora lähetys Arto Nybergin vetämästä keskustelutilaisuudesta

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

Karstula selvittää vesihuollon tulevaisuutta yhteistyössä Alvan kanssa

Tatuointi voi haitata syövän tunnistamista – jyväskyläläinen tatuointiyrittäjä varoittaa asiakasta ennemmin allergioista

Kohuttu ajokorttitietopalvelu avataan vihdoin uudelleen – tarjolla on vain näitä tietoja

Jyväskylän Tilapalvelu tutki neljä ratkaisua AaltoAlvarin vastasaunan savuhaitoille ja nosti lopulta kädet pystyyn – jäljellä enää kaksi saunojille huonoa vaihtoehtoa

Keskusta haluaa syntyvyyden laskusta "säästyneet" lapsilisät korotuksina nykyisiin lisiin – eduskunnan ajankohtaiskeskusteluun lapsimyönteisestä politiikasta saatiin kytkettyä myös koulun joulujuhlat ja Postin palkat

Postilakon osapuolten välit yhä kireät: työnantajapuoli syyttää PAU:ta lasten ja vanhusten ruokakuljetusten vaarantamisesta

Äänekosken biotuotetehtaan lähistöllä hajuhaittoja keskiviikkona – syynä häiriö

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.