Posti-kiistaan ratkaisuehdotus, vastauksia odotetaan sunnuntaina – laajojen lakkojen peruminen edellyttää silti vielä toistakin sopua

Postin massiiviseksi paisuneen kiistan ratkaisu siirtyi lauantaina alkuillasta askeleen lähemmäksi. Umpisolmun aukaisemiseksi pyydetty työmarkkinakonkarien ryhmä kertoi jättäneensä ratkaisuehdotuksen. Ehdotuksen sisältö pysyi salaisena.

Kiistan osapuolten, Postin ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn on annettava vastaukset ehdotukseen sunnuntaina kello 15 mennessä. Vastauksista kerrotaan valtakunnansovittelijan toimistolla.

Vaikka ratkaisuehdotus menisi kiistakumppaneilta läpi, se ei vielä tarkoita maanantaisten laajojen tukilakkojen peruuntumista. Ratkaisuehdotus koskee vain 700 pakettilajittelijan työehtosopimusta koskevaa kiistaa.

Neuvoteltavana on vielä varsinainen työkiista PAUn ja Palvelualojen työantajat Paltan välillä, eli kiista uudesta työehtosopimuksesta. 700 pakettilajittelijan siirtämistä halvempaan työehtosopimukseen koskeva kiista on kuitenkin ollut tulppana sille, että varsista työriitaa voitaisiin ratkaista.

–  Siinä vaiheessa, kun koko kokonaisuus on paketissa, työtaistelut puretaan, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi lauantaina.

Lakot iskisivät busseihin, laivoihin ja lentoihin

Varsinaista työkiistaa ratkoo valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala. Piekkala kertoi lauantai-iltana, että sovittelu jatkuu sunnuntaina kello 10. Sovittelua siis jatketaan jo ennen kuin osapuolet ovat ilmoittaneet, hyväksyvätkö ne pakettikiistaa koskevan ratkaisun. Tästä voi päätellä, että ratkaisuehdotuksen hyväksymiseen olisi edellytyksiä.

PAUn Nieminen ei kommentoinut lauantaina, suositteleeko se ratkaisuehdotuksen hyväksymistä PAUlle.

–  En osaa ennakoida, miten osapuolet ratkaisuehdotukseen suhtautuvat, Nieminen sanoi toimittajille valtakunnansovittelijan toimistolla.

Postin edustajia ei tullut neuvotteluhuoneesta kommentoimaan asiaa medialle.

PAU:n hallitus kokoustaa asiasta sunnuntaiaamuna.

Niemisen mukaan työtaistelutoimet voidaan purkaa ainakin osittain, jos sekä pakettikiista että varsinainen työkiista saadaan pikaisesti maaliin. Lakkojen purkaminen vie alasta riippuen eri ajan, hän kertoi. Niiden kaikkien täydellinen peruminen tuskin onnistuu.

Sunnuntai on ratkaiseva päivä, koska jos sopua ei saada sillloin syntymään, tukilakot laajenevat maanantaina. Pääkaupunkiseudun bussiliikenne menee todennäköisesti sekaisin, jos tukilakot toteutuvat. Tukilakkojen odotetaan näkyvän myös lento- ja laivaliikenteessä.

Valtakunnansovittelijan sijasta erillinen selvitysryhmä

Posti siirsi aiemmin syksyllä noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palveluihin ja Teollisuusliiton halvemman työehtosopimuksen piiriin, mitä PAU ei hyväksy. Nieminen sanoi yhä lauantaina, ettei lajittelijoiden työehtojen heikentäminen tule kyseeseen.

PAU on ollut tiukasti sitä mieltä, että pakettilajittelijoihin tulee jatkossakin soveltaa PAUn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta.

Umpisolmua pakettilajittelusta on ratkonut valtakunnansovittelijan sijasta ulkopuolinen selvitystyöryhmä, johon kuuluvat Palvelualojen ammattiliiton PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin, työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela, SAK:n entinen puheenjohtaja ja entinen työministeri Lauri Ihalainen sekä eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen.

PAUn pitää viimeistään sunnuntaina ilmoittaa, aikooko se jatkaa lakkoja myös 8. joulukuuta jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Selvittelytyöryhmän tavannut PAUn Nieminen: Odotamme yhä selvittelijöiden jatkotoimia

Postiriitaa ratkova Ann Selin: Neuvottelut määrä saada yhä maaliin viikonlopun aikana

Ekonomisti Antti Koskela puhuu lakkoilun puolesta: "Pyytämällä ei saa mitään, vaatimalla saa"

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi tiedottaa: Vaarallisesta onnettomuudessa selvittiin ilman henkilövahinkoja, myöhemmin illalla epäilys huumausaineen käyttörikoksesta

Puutteellinen ilmanvaihto on monen kodin ongelma – voi aiheuttaa monenlaisia oireita

Yön uutiskooste: Ajokeli kehno suuressa osassa maata, Ruotsissa ravintolan asiakas kuoli, kun naamiomiehet hyökkäsivät

KSML-reportaasi Brysselistä: Mauri Pekkarinen ui eurokabineteissa kuin kala vedessä, mutta pakastepizzan lämmittämiseen piti soittaa ohjeita tyttäreltä

Onko kuntaverojen korotuksesta tullut tabu, vai hyödytön keino pelastaa kuntatalous – kuuntele uusi Lukijaraati-podcast

"Tuomittu pilaa muiden maineen" – Vaajakoskelainen jäsenkorjaaja Jarmo Pihlavamäki haluaa katkaista siivet huhuilta

Kauneimmat joululaulut kajahtavat, katso suora videointi Jyväskylän kaupunginkirkosta kello 18 alkaen

HS-gallup: Suomalaisten Nato-kanta on pysynyt kielteisenä

Suomessa on 1,5 miljoonaa asetta ja 300 000 metsästäjää – Poliisihallituksen ylitarkastaja: Unohtuneilla aseilla on riski joutua rikollisille, ratkaisu voisi olla määräaikaiset aseluvat

Kolumni: Visuaalinen tulva yllätti meidän neidin perusteellisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.