Postialan neuvottelut päättyneet laihoin tuloksin

Postialan työriidan sovittelu päättyi tiistaina illalla jälleen tuloksetta. Noin yhdeksäntuntisiksi venähtäneissä työehtosopimusneuvotteluissa ei tapahtunut osapuolten mukaan mainittavaa edistymistä.

Tiistaisia neuvotteluita pidettiin kriittisinä sovun syntymisen suhteen. Jos sopu halutaan vielä ennen lakkojen alkamista löytää, toisen osapuolen on joustettava reilusti vaatimuksistaan. Palvelu- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut aloittavansa torstaina kello 16 alkaen lakon, jos sopua ei synny.

Neuvotteluita johtanut valtakunnansovittelija Minna Helle sanoi STT:lle, että lakon alkaminen on hyvin todennäköistä.

– Jatkamme neuvotteluita keskiviikkona, mutta en ole kovin toiveikas, hän sanoi.

Neuvotteluissa suurimmat kiistakysymykset liittyvät palkkausjärjestelmän muuttamiseen, työaikoihin, ulkopuolisen työvoiman käyttöön ja muutosturvaan.

– Lähtökohtana on Postin huono taloudellinen tilanne, joka johtuu voimakkaasta markkinan muutoksesta. Haluamme lisätä kustannuskilpailukykyä, sanoo Palvelualojen työnantajien Palta varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

PAU ei hyväksy puuttumista palkkoihin

PAUn mukaan työnantaja tavoittelee tes-neuvotteluissa satojen eurojen leikkausta työntekijöiden kuukausiansioihin ja epäinhimillisiä työvuoroja.

– Työntekijät ovat jo valmiiksi matalapalkkaisia. On täysin mahdotonta, jos 1?000 tai 2?000 euron kuukausipalkkoja lähdetään leikkaamaan, sanoo PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Neuvottelut jatkuvat keskiviikkona kello 13 alkaen. Neuvotteluissa on hiertänyt myös se, että Posti on päättänyt korvata lakkoilevia työntekijöitä SOLin vuokratyöntekijöillä. Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ovatkin asettaneet SOL Henkilöstöpalvelut hakusaartoon. Saarto mahdollistaa sen, että työtön työnhakija voi kieltäytyä lakon alaisen työn vastaanottamisesta ilman seuraamuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

SAK:n Lyly: EK:n pitäisi keskittyä pitämään liittonsa kurissa