Postilaitoksen möhläys hermostutti laukaalaiset – satavuotias asiakirja paljastaa taustat

Laukaassa järjestettiin vuonna 1918 kunnan historian ensimmäiset kunnallisvaalit, jotka eivät nykytermein "menneet ihan putkeen".

Serkukset Ilpo ja Jouko Liimatainen toimittivat Keskisuomalaiseen isoisälleen aikanaan kuuluneen asiakirjan, joka paljastaa, miksi vaalit piti käydä uudestaan.

– Sukumme arkistossa säilyneessä asiakirjassa on Vaasan läänin maaherran päätös huhtikuulta 1919. Siinä hän määrää toimitettavaksi uudelleen Laukaan ensimmäiset kunnallisvaalit joulukuulta 1918, Liimataiset kertovat.

Syynä uusintaan oli se, että Laukaan kunnan keskusvaalilautakunta oli hylännyt Vehniän äänestysalueen kaikki 127 äänestyslippua, koska niistä puuttui leimaus.

– Vaalileimasin ei ollut ennättänyt Vehniälle postin mukana ajoissa, eikä lippuja voitu leimata. Äänten hylkäys tuon ajan tulenarassa poliittisessa tilanteessa on täytynyt olla melko hämmentävä tapahtuma kansalaisille, Liimataiset aprikoivat.

Kolme vehniäläistä: Liimataisten pappa Vihtori Liimatainen, Otto Lyhty ja Matti Kyyhkynen valittivat vaalilippujen hylkäämisestä maaherralle, joka hyväksyi valituksen.

– Tiedossani ei ole, mikä oli vaalien ja uusintavaalien tulos eli oliko Vehniän tuloksilla vaikutusta, Ilpo Liimatainen sanoo.

Asiakirjojen alkuperäiskappaleet ovat nekin tallessa, Ilpo Liimataisen serkun hallussa Jyväskylässä.

Vaaleissa pitää yhä leimata äänestyslippu, jotta se kelpaa laskentaan. Seuraavan kerran äänestyslippuja lasketaan Laukaassa ja muualla maassa huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .