Postin lakko alkaa iltapäivällä

Postilakko alkaa tänään iltapäivällä kello 16. Lakon odotetaan häiritsevän pahoin sekä sanomalehtien jakelua että muun postin kulkua.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut vaiheittain etenevistä työtaistelutoimista tästä päivästä lähtien ainakin joulukuun 4. päivään saakka. Uusia varoituksia on odotettavissa.

Valtakunnansovittelija Minna Helle keskeytti neuvottelut eilen ja totesi, ettei sopuun ollut minkäänlaisia edellytyksiä. Hän arvioi, että edessä voi olla pitkäkin lakko, jos osapuolet pitävät tiukasti kiinni kannoistaan.

AKT ja muut kuljetusalan liitot ovat valmistautuneet päättämään tukitoimista.

Lakko alkaa pääkaupunkiseudulla ja lakkoon menevät ensimmäiseksi muun muassa Helsingin postikeskus ja ulkomaantuotanto. Lakko tuntuu koko maassa, koska yli puolet Suomen postilähetyksistä kulkee Helsingin postikeskuksen kautta.

Posti on päättänyt olla käyttämättä lakon aikana vuokratyövoimaa, joten työtaistelusta aiheutuu laajempia häiriöitä.

Viivettä useita päiviä

Postin arvion mukaan koko maassa on luvassa merkittävää viivettä kaikkien printtituotteiden eli kirjeiden, lehtien ja suoramainosten kulkuun. Lähetysten kulussa voi olla viivettä useita päiviä, jos joko postin lähettäjä tai vastaanottaja on lakkoalueella.

Pahin tilanne on sellaisilla lähetyksillä, joita ei voida lajitella koneellisesti, ja joiden käsittelyssä tarvitaan useita käsipareja. Niiden kulku voi viivästyä pahimmillaan viikkoja.

Vantaan ja Liedon logistiikkakeskusten lakot hidastavat myös suurta osaa pakettitoimituksista koko maassa.

Postin kaikki 1 400 palvelupistettä pysyvät Postin tämänhetkisen arvion mukaan lakon aikana normaalisti auki.

Postin rahtipalveluissakaan ei ole odotettavissa merkittävää viivettä. Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät kuljetukset, eli muun muassa ruoka-, lääke- ja sairaalalähetykset on rajattu lakon ulkopuolelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.