Postipakettien toimitusmäärässä tehtiin ennätys – "kasvupotentiaalia löytyy yhä"

Verkko-ostosten toimitusnopeus nousee suureksi kilpailutekijäksi, Postin toimitusjohtaja uskoo.

Verkkokaupan kasvu on siivittänyt postipakettien toimitusmäärän ennätystasolle, ja Postissa uskotaan kasvupotentiaalia löytyvän edelleen.

– Suomessa perhekunnat ostavat vähemmän netistä kuin muualla Euroopassa. Arvioimme, että Suomi tulee kiihdyttämään kiinni (taka)matkaa muihin maihin, sanoi Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen STT:lle torstaina.

Posti toimitti viime vuonna Suomessa noin 37 miljoonaa pakettia – enemmän kuin koskaan aiemmin. Kuluttajapaketeissa kasvua tuli 12 prosenttia ja ulkomaan paketeissa 19 prosenttia.

Yhtiöstä arvioidaan, että verkkokaupan volyymin kasvu Suomessa on tänä vuonna noin 10 prosentin luokkaa.

Pakettiautomaattien kautta kulki viime vuonna 47 prosenttia enemmän paketteja kuin vuotta aiemmin. Postilla on nykyään pakettiautomaatteja yli 500, ja Malisen mukaan verkostoa aiotaan laajentaa merkittävästi seuraavan kahden vuoden aikana.

– Selvästi kuluttajat ovat tämän jakelukanavan ottaneet omakseen.

Malinen uskoo, että tulevaisuuden verkkokauppa vaatii Postilta kykyä erittäin nopeaan jakeluun.

– Nopeus nousee suureksi kilpailutekijäksi. Verkkokaupat haluavat toimittaa hyvin nopeasti tuotteet kuluttajille.

Liikevaihto pysynee vakaana

Posti Groupin koko vuoden oikaistu liikevoitto putosi viime vuonna reiluun 42 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli noin 47 miljoonaa euroa.

Konserni ennustaa, että tämän vuoden oikaistu liiketulos pysyy viime vuoden tasolla tai heikkenee hieman, kun huomioon ei oteta mahdollisia yritysostoja tai -myyntejä.

Postin koko vuoden liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 1,65 miljardiin euroon, kun se vuonna 2016 oli noin 1,61 miljardia. Postin mukaan tämän vuoden liikevaihdon odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla, jos mahdollisia yritysostoja tai -myyntejä ei huomioida.

Postipalveluissa ja kuluttajapaketeissa erityisesti vuoden alkupuoli ja loppupuoli ovat yleensä vahvoja jaksoja Postille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.