Potilaat taistelevat lääkityksensä puolesta

Harvinaista kilpirauhasen vajaatoiminnan muotoa potevat potilaat pelkäävät, että Valvirassa käsiteltävinä olevat kantelut tätä vaivaa hoitavien lääkäreiden toiminnasta johtavat lääkinnän rajoituksiin.

Kyse on ei-perinteisistä kilpirauhashoidoista, jossa käytetään apteekeissa myytäviä erityislupalääkkeitä.

Tilanne koskettaa monia kilpirauhasongelmien kanssa tekemisissä olevia ryhmiä potilaista erikoislääkäreihin. Erikoislääkärit ovat vedonneet Valviraan, että ei-perinteisiä hoitoja rajoitettaisiin. Potilaat puolustavat hoitojen saatavuutta elämälleen välttämättömänä.

Potilaiden keräämään, rajoituksia vastustavaan adressiin, oli perjaina aamupäivällä tullut 3023 allekirjoitusta.

Erityisluvallisten kilpirauhaslääkkeiden käyttö on kasvanut viime vuosina huimaa, noin 40 prosentin vuosivauhtia. Viime vuonna Fimea myönsi erityislupia jo 2427 kappaletta.

Äänekoskelainen Suvi Hytönen, 28, on yksi heistä, jotka ovat huolissaan saako hän kilpirauhasongelmaansa lievittävää lääkettä enää tulevaisuudessa.

Vajaatoiminnan oireista kärsivä löysi vuosien taistelun jälkeen viime keväänä avun eläinperäistä hormonia sisältävästä Armour Thyroid-valmisteesta eli possulääkkeestä, kuten hän sitä nimittää alkuperän mukaan. Perinteinen tyroksiini-hoito ei purrut oireisiin.

Jos vaihtoehtoista kilpirauhaslääkintää Suomessa alettaisiin rajoittamaan, Hytönen arvelee, että lääkettä lienee pakko yrittää hankkia jotain kautta ulkomailta.

–Pelkäänpä, että se kävisi kukkaron päälle ja aika pahastikin, Hytönen arvelee mahdollista tilannetta, että lääkkeitä olisi hankittava ulkomailta.

Hytösellä todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta viisi vuotta sitten.

Lue lisää perjantain 31.5. Keskisuomalaisesta.

 

Tietoa erityislupalääkkeistä:

http://www.kilpirauhasliitto.fi/index.php/kilpirauhassairaudet/erityisluvalliset-valmisteet.html

Adressi löytyy osoitteesta:

http://www.adressit.com/vastustamme_valviran_aikeita_puuttua_kilpirauhasongelmien_hoitoon

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .