Potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa Helsingissä – sairaalan henkilökunnalla oli vaihteleva suojainvarustus

Epidemia: Omainen ihmettelee, miksi koko henkilökunta ei saanut suojaimia aiemmin.

Suursuon sairaalassa Helsingissä työskennelleet hoitajat eivät käyttäneet yleisesti koronalta suojaavaa varustusta, kun tauti alkoi levitä sairaalassa huhtikuussa.

Uutissuomalaisen saamien tietojen mukaan hoitajilla oli vaihteleva suojainkäytäntö heidän hoitaessaan samassa huoneessa olleita potilaita, joista yhdellä epäiltiin koronaa. Epäily vahvistettiin myöhemmin tartunnaksi, minkä jälkeen potilas siirrettiin pois huoneesta.

Helsingin kaupunki kertoi maanantaina, että korona on levinnyt Suursuon sairaalassa epideemisesti neljällä osastolla huhtikuun lopusta lähtien. Tartuntoja oli maanantaihin mennessä todettu yhteensä 26 potilaalla sekä 41 henkilökuntaan kuuluvalla. Kuolemantapauksia on 12, joista suurin osa saattohoito-osaston potilailla.

Kaupungin tiedotteen mukaan sairaalassa on koko ajan noudatettu suojaimista annettua ohjeistusta.

– Työntekijät käyttävät kaikissa hoitotilanteissa suojavarusteita. Hoitohenkilöstö käyttää kirurgisia suu- ja nenäsuojia myös keskinäisissä kohtaamisissaan, tiedote toteaa.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan näin ei ollut vielä 24. huhtikuuta, jolloin eräällä osastohoidossa olleella potilaalla todettiin koronatartunta. Samassa huoneessa oli muita potilaita, jotka ehtivät altistua taudille. He olivat viettäneet samassa tilassa useita päiviä.

Altistuneen potilaan omainen kertoo, että vain osalla huoneessa käyneistä hoitohenkilöistä oli aluksi suojavarusteet. Omaisen sekä toisen Uutissuomalaisen haastatteleman lähteen mukaan huoneessa kävi useita eri hoitajia.

Suojaimet askarruttivat siinä määrin, että niistä kysyttiin henkilökunnalta.

Vastaus oli, että ”suojaimia käytetään yleisesti näin korona-aikaan”.

– Ihmettelen, miksi niitä eivät sitten käyttäneet kaikki, sanoo omainen.

Omaisen mukaan tilanteeseen tuli näkyvä muutos tartunnan varmistuttua 24.4. Sen jälkeen kaikki huoneessa käyneet hoitajat alkoivat käyttää suojaimia.

Uutissuomalainen kysyi asiasta Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkaraiselta.

Pikkarainen sanoo, että voi yksityisyydensuojan varmistamiseksi kommentoida asiaa ainoastaan yleisellä tasolla.

Hänen mukaansa suojaimia koskeva ohjeistus oli huhtikuussa sellainen, että pisara- ja kosketustartunnalta suojaavaa varustusta käytettiin, jos hoidettiin potilasta, jolla epäiltiin koronaa.

– Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että suojauksen tarve oli erilainen riippuen sairauden statuksesta, Pikkarainen vastaa.

Suojainkäytäntö vaihteli siis riippuen siitä, hoitiko henkilökunta epäiltyä koronatapausta vaiko henkilöä, jolla koronaepäilyä ei ollut.

Pikkaraisen mukaan suojainohjetta kiristettiin 6. toukokuuta. Tämän jälkeen suu-nenä-suojain tuli pakolliseksi kaikille.

Potilaan omaisen mukaan hän joutui myös vaatimaan sairaalaa tekemään potilaalle koronatestin välittömästi, kun huonetoverin tartunta oli varmistunut. Omaisen mukaan sairaala ei olisi testiä ensin tehnyt. Testin tulos oli lopulta negatiivinen.

Laura Pikkarainen sanoo, että altistunut testataan, mikäli hänelle tulee oireita, ja joskus yksilöllisesti harkiten muutenkin. Hän huomauttaa, että liian aikaisin tehty testi voi antaa väärän negatiivisen tuloksen, koska taudin itämisaika on useita päiviä.

Potilaalla ei ole koronaa sen jälkeenkään todettu. Hän oli ohjeistuksen mukaisesti kaksi viikkoa karanteenissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ei uusia koronavirustartuntoja – THL ilmoitti maakunnassa kahdesta uudesta tapauksesta

Äänekosken ulosajossa kuoli nuori ajokortiton paikkakuntalainen mies

Hovioikeus kovensi lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin tuomiota – vuosi ja 10 kuukautta vankeutta

Ihminen hukkui Jyväskylän Haapaniemessä Noukanniemen satamassa

Puolustusvoimat selvitti, voiko ylennystietoja enää julkistaa – kuukausien työn jälkeen löytyi pykälä, joka ratkaisi asian

Näkökulma: Hikeä pukkaa, kun miettii, mitä kaikkea tuoreet ylioppilaat ovat joutuneet kokemaan

Korona-aika muutti ostoskäyttäytymistä – puolet suomalaisista osti keväällä verkosta joitain tuotteita ensimmäistä kertaa

Ammattitutkinto valmiiksi ennätysajassa: Ramon ja Saidin haaveissa yhteinen rakennusalan yritys

Kuhmoislainen Janina vaihtoi yhden hevosvoiman useampaan ja valmistuu nyt autoasentajaksi yhtä aikaa veljensä Janin kanssa – "Tämä on sukuvika"

Heini, 46, on ensimmäinen Gradiasta alalleen valmistunut ja jo tuore yrittäjä: "En olisi kaksikymppisenä ollut valmis päättämään, mihin sitä ryhtyisi"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.