Potilasvakuutuskeskus: Hoitovirheeseen kuolee reilusti todennäköisemmin kuin liikenteessä

Potilasvakuutuskeskuksen mukaan Suomessa on todennäköisempää kuolla hoitovirheeseen kuin liikenneonnettomuudessa. Heidän mukaansa hoitovirheeseen kuolee yli viisi kertaa todennäköisemmin.

Yhdelle potilaalle sadasta sattuu tilastojen mukaan vakava haitta ja yksi tuhannesta kuolee hoitovirheen seurauksena.

– Yksikin vakava haitta on liikaa. Jokainen tapaus tulisi tutkia huolella, jotta organisaatioiden toimintaa voidaan kehittää vastaavien virheiden välttämiseksi. Asian vakavuudesta huolimatta Suomen terveydenhuollossa ei ole järjestelmällistä tapaa tutkia vakavia vaaratapahtumia, sanoo Suomen Potilasturvallisuusyhdistyksen puheenjohtaja Ermo Haavisto tiedotteessa.

Suomen potilasturvallisuusyhdistys haluaakin nyt sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden tukivan terveydenhuollon vakavia vaaratapahtumia järjestelmällisesti.

–Yksittäisen ihmisen ja hänen lähipiirinsä kannalta vahingon välttäminen on ensisijaisen tärkeää. Lisäksi lasku tapahtuneista vahingoista on yhteiskunnalle huomattava. Potilasvakuutuksen korvausvastuun taso on noussut merkittävästi esimerkiksi viime vuoden aikana, Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Asko Nio kertoo.