Pottataaperot ja kotihoidon tuki jakavat järjestöjen näkemyksiä

Hallitus sai kirjavan kattauksen ohjeita perhevapaauudistuksen tekemiseen.

Ministerit Annika Saarikko (kesk.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja Pirkko Mattila (sin.) saivat järjestöiltä muun muassa tällaisia evästyksiä perhevapaauudistukseeen.

Tiukemmat kiintiöt vai täydellinen valinnanvapaus?

Mothers in Business: 9+9-malli, eli 9 kuukautta vapaata kummallekin vanhemmalle. Lisäksi äidille 2 viikon synnytysvapaa. "Isän toissijaista roolia vanhempana ei tule missään määrin edesauttaa kiintiöittämällä isän vapaat äidin vapaata lyhyemmiksi."

Lapsiperheiden etujärjestö ry: Perheille täysi valinnanvapaus hoitomuodon valintaan, ilman taloudellista ohjailua. Yhtä suuri yhteiskunnan tuki hoitomuodosta riippumatta. "Kuka haluaa synnyttää lapsia maahan jossa on uhkana, että tasa-arvon nimissä imeväisikäiset riistetään suositusten mukaisesta ravitsemuksesta äidin rinnoilta ja vasta puhumaan ja potalle opettelevat taaperot siirretään yhteiskunnan huostaan varhaiskasvatukseen? Syntyvyyden jyrkästä laskusta voisimme päätellä, että aika harvat."

Isät lasten asialla ry: Malli kuten Mothers in Businessilla, tärkeää saada vapaat tasan isyyden tukemiseksi. "Jos vanhempainvapaista leijonanosa kuuluu lähtökohtaisesti äidille, sehän osoittaa ajattelua, että äitiydessä on jotain ylivertaista isyyteen nähden."

Mitä kotihoidon tuelle pitäisi tehdä?

Palkansaajien tutkimuslaitos: Tuen kestoa pitäisi lyhentää ainakin vuodella tai puolellatoista. "Kotihoidon tuen uudistaminen olisi tärkeintä saada kuntoon. Lasten syntymästä eteenpäin 3 vuoden aikana äitien työllisyys on muita merkittävästi matalammalla tasolla."

Opettajien ammattijärjestö OAJ: Tuen painopisteen pitäisi olla alle 2-vuotiaissa ja kautta voitaisiin myös lyhentää vastoin hallituksen reunaehtoja. "Perheitä tulisi kannustaa laittamaan lapsiaan pedagogiseen varhaiskasvatukseen. Eriarvoistavat käytännöt, kuten kotihoidon tuen kuntalisä ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaukset, tulee lopettaa."

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Työllisyys ei parane odotetusti, vaikka tuen kestoa lyhennettäisiin tai tuen tasoa porrastettaisiin. "Jos kotihoidon tuen tasoa alennetaan niiltä, jotka käyttävät tukea yli lapsen 2-vuotispäivän, se merkitsee tulotason laskua ennen kaikkea pienituloisimmissa perheissä."

Lisää vai vähemmän joustoja vapaiden käyttöön?

Monimuotoiset perheet -verkosto: Rahan pitäisi seurata lasta, jokaisella lapsella pitäisi olla oikeus tulla hoidetuksi kotona tietty määrä päiviä riippumatta perhemuodosta. "Sen, kuka lasta kotona hoitaa, pitäisi olla mahdollisimman pitkälti perheen päätettävissä. Esimerkiksi isäkiintiön tulisi olla muidenkin käytettävissä, jos perheellä ei ole isää."

Väestöliitto: Perhevapaat jaettava vanhempien kesken, mutta niin, että vapaita voidaan myös joustavasti siirtää vanhemmalta toiselle. "Tavoitteena ei tule olla mahdollisimman nopea työhönpaluu, vaan pitää antaa sijaa perheen yksilöllisille tarpeille ja valinnoille sekä perheen ja työn ja myös perheen ja opiskelun yhteensovittamiselle."

Kuntatyönantajat: Perhevapaat tulee voida pitää yhdessä tai enintään kahdessa jaksossa. "Vapaiden pilkkominen pienempiin osiin aiheuttaa aina työnantajalle ylimääräisiä kustannuksia. Sijaisten rekrytoinnit aiheuttavat työtä ja vaivaa työyhteisöissä."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.