Presidentin neuvonantaja Mikko Hautala Moskovan-suurlähettilääksi

Suomen seuraavaksi Moskovan-suurlähettilääksi on tulossa presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja Mikko Hautala. Valtioneuvosto esitti asiaa tänään.

Lopullisen päätöksen tekee presidentti. Hautala aloittaisi tehtävässään syyskuussa, jolloin nykyisen suurlähettilään Hannu Himasen kausi päättyy.

Hautala on 43-vuotias. Hän on toiminut presidentin ulkopoliittisena neuvonantajana vuodesta 2012 alkaen ja sitä ennen Moskovan-lähetystössä.

Moskovan-suurlähettilään paikkaa pidetään yhtenä Suomen tärkeimmistä diplomaattisista tehtävistä.

Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskuksen Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi, että Hautalan valinnassa painotettiin enemmän asiantuntemusta kuin muotoa. Yleensä Suomen Moskovan-suurlähettilääksi on valittu henkilö, joka on ollut aikaisemmin suurlähettiläänä joissain toisessa maassa.

– Elämme hyvin poikkeuksellista aikaa. Tämänkaltaisia päätöksiä tehdään silloin tällöin, kun on kyse tärkeistä poliittisista prioriteeteista, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan valinta ei ollut kuitenkaan yllättävä.

– Hautala on Suomen parhaita asiantuntijoita sekä Venäjän että Ukrainan politiikan suhteen. Hän on seurannut läheltä tärkeitä päätöksentekoprosesseja.

Kivisen mukaan Hautalan valinta tietää hyvää lähetystön asiantuntemukselle ja on myönteinen viesti myös venäläisille.

– Valinta viestii, että ei ole samantekevää, kuka siellä Moskovassa on.

Korjattu aiempaa uutista: Otsikossa ja ensimmäisessä lauseessa kirjoitettiin virheellisesti, että Hautala olisi presidentin erityisavustaja. Hautala on presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.