Presidentin virkaanastujaisten juhlallisuudet alkavat puolilta päivin

Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tänään uuden kuusivuotiskautensa Suomen presidenttinä. Virkaanastujaisiin kuuluu juhlallisuuksia niin eduskunnassa kuin Presidentinlinnassakin.

Mitä eduskunnassa tapahtuu?

– Presidentti saapuu kello 12 eduskunnan täysistuntoon, jossa hän antaa perustuslaissa säädetyn juhlallisen vakuutuksen. Puhemies Maria Lohela esittää presidentille eduskunnan tervehdyksen, jonka jälkeen Niinistö pitää puheen eduskunnalle.

Missä kansalaiset voivat nähdä Niinistön?

– Presidentti poistuu eduskunnasta noin kello 12.30. Yleisö voi seurata Mannerheimintieltä, kun presidentti tarkastaa kunniakomppanian Eduskuntatalon edessä.

– Presidentti tulee myös tervehtimään kansalaisia Presidentinlinnan parvekkeelle noin kello 12.40. Tervehdystä voi seurata Kauppatorilta.

– Virkaanastujaisia voi myös seurata suorana lähetyksenä Ylen TV1:stä tai Yle Areenasta.

– Niinistön puoliso, viimeisillään raskaana oleva Jenni Haukio osallistuu virkaanastujaisiin vointinsa mukaan.

Mitä Presidentinlinnassa tapahtuu?

– Kansalaisten tervehtimisen jälkeen presidentti tapaa diplomaattikuntaa Presidentinlinnan Peilisalissa.

– Presidentti siirtyy seuraavaksi Valtiosaliin, jossa kuullaan sekä pääministeri Juha Sipilän puhe presidentille että presidentin puhe. Puheiden jälkeen presidentti kättelee paikalla olevat ministerit ja korkeimmat virkamiehet.

Miten Niinistöä voi onnitella?

– Kansalaiset voivat onnitella presidenttiä kirjoittamalla tervehdyksensä onnittelukirjaan. Onnittelukirja on avoinna yleisölle tänään kello 10–16 Helsingissä Päävartion aulassa ja huomenna kello 10–16 Presidentinlinnan Mariankadun aulassa.

– Presidenttiä voi onnitella myös liputtamalla. Virkaanastujaispäivä on virallinen liputuspäivä.

Mitä virkaanastujaisten jälkeen?

– Niinistön uuden kauden ensimmäinen ulkomaanvierailu suuntaa Liettuaan juhlistamaan maan 100-vuotisjuhlavuotta. Presidentti myös osallistuu Münchenin turvallisuuskonferenssiin Saksassa helmikuun puolivälissä.

– Vastavalitun presidentin ensimmäinen valtiovierailu on perinteisesti suuntautunut Ruotsiin. Näin tapahtui myös vuonna 2012, kun Niinistö oli ensimmäistä kertaa valittu presidentiksi. Ruotsin-vierailua seurasi pikaisella aikataululla valtiovierailu Viroon. Nyt vastaavia vierailuja ei ole suunnitteilla, koska alkamassa on Niinistön kakkoskausi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.