Presidentti Niinistö: Naton ja Venäjän yhteenotossa kukaan ei olisi ulkopuolinen

Presidenttiparin Viron-vierailu päättyi opiskelijoiden tenttiin ja grillijuhliin.

Miten Suomen ja Viron turvallisuus voidaan varmistaa?

Tämä oli yksi isoista kysymyksistä, joita virolais- ja suomalaisnuoret kysyivät presidenteiltään Etelä-Virossa Viljandin lukiossa.

Presidentit vastasivat satapäiselle lukiolaisyleisölle paljon suoremmin kuin toimittajat ovat tiedotustilaisuuksissa tottuneet kuulemaan.

– Minä en teinä murehtisi. Me olemme turvassa ja pidämme itsemme turvassa Euroopassa. Minulla ei ole siitä epäilystäkään, presidentti Sauli Niinistö rohkaisi.

Suomella ja Virolla on erilaiset näkemykset tulehtuneen tilanteen avaamisesta. Niinistö painotti nytkin vuoropuhelua Venäjän kanssa presidentti Toomas Hendrik Ilveksen puhuessa liittoutumisen merkityksestä.

Ensimmäisenä vastannut Ilves myönsi, että turvallisuusympäristö on muuttunut. Hän muisteli virkakautensa alkua, vuotta 2006, jolloin ei ollut tietoa Georgian, Ukrainan tai Syyrian sodista.

Ilveksen mukaan Viron historia osoittaa, miten tärkeää on, ettei maa ole yksin. Viro oli miehitettynä vuosina 1940–1991.

– Julistimme (ennen miehitystä) olevamme neutraaleja ja ajattelimme kaikkien menevän ohitsemme. Se oli illuusio, kuten tiedämme.

 

Yhteentörmäys johtaisi suursotaan

 

Niinistö varoitti, että Naton ja Venäjän aseellinen konflikti johtaisi suursotaan. Kukaan ei olisi ulkopuolinen sellaisessa tilanteessa, hän lisäsi.

Hän selitti nuorille kuulijoille Suomen puolustuksen nojaavan yleiseen asevelvollisuuteen. Vahva armeija on hänen mukaansa olemassa ennen kaikkea sotien ehkäisemiseksi.

Siinä presidentit myötäilivät toisiaan, että Euroopan unionilla pitäisi olla isompi rooli turvallisuuspolitiikassa.

– En usko, että Eurooppa päätyy sotaan. Uskon auringonpaisteeseen ja siihen, että me ratkaisemme tilanteen, mutta meidän täytyy jatkaa dialogia, Niinistö sanoi.

Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio päättivät valtiovierailun keskiviikkona maakuntakierrokseen, Viljandin kautta Ärmaan, Ilveksen kotitilalle. Ilves järjesti vierailleen pienet grillijuhlat, mitä ennen presidenttiparit istuttivat laajalle pihamaalle pihlajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.