Presidentti Niinistö: Suhde Ruotsiin hyvin tiivis – "enkä nyt tarkoita pelkästään jääkiekko-otteluita"

Ruotsiin Suomea yhdistävät henkilötason siteet.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitti juhlapäivällisen puheessaan muita Pohjoismaita siitä, että ne ovat aina olleet Suomen rinnalla.

Ruotsiin Suomea yhdistävät henkilötason siteet. Niinistö mainitsi erikseen yli puoli miljoonaa Ruotsissa asuvaa suomalaista. Muutenkin maiden suhde on tiivis, presidentti sanoi.

– Ruotsin ja Suomen väliset suhteet ovat hyvin tiiviit – enkä nyt tarkoita pelkästään jääkiekko-otteluita.

Tanskalla ja Suomella on kiinteät kulttuurisiteet ja maat käyvät aktiivisesti kauppaa, presidentti sanoi.

Presidentin mukaan norjalaisille ja suomalaisille yhteistä on kaipuu luontoon, Islantiin Suomea yhdistää arktinen ulottuvuus.

Tanskan kuningatar esitti surunvalittelut Koivistolle

Myös Tanskan kuningatar Margareeta esitti puheen juhlapäivällisellä. Kuningattaren mukaan pohjoismainen yhteistyö on ollut luontevaa koko Suomen itsenäisyyden ajan. Hän oli iloinen siitä, että Pohjoismaiden valtionpäämiehet ottivat osaa Suomen itsenäisyyden juhlintaan.

Kuningatar halusi kuitenkin myös muistaa suomalaisten viimeaikaista surua ja kunnioittaa presidentti Mauno Koiviston muistoa.

– Ilmaisen syvimmän kunnioitukseni Koiviston työlle presidenttinä ja pyydän että te, herra presidentti, otatte vastaan minun ja muiden Pohjoismaiden valtionpäämiesten surunvalittelut.