Presidentti Niinistö: Suomella selkein linja koko Euroopan unionissa turvallisuuskäsityksestä

Mikkelissä järjestetty päämajasymposiumi pureutui Euroopan turvallisuuteen.

Arvovaltaista panelistinelikkoa puhutti muun muassa Euroopan turvallisuus, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.), ministeri Jaakko Iloniemi ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen istuivat saman pöydän ääreen Mikkelin perinteisessä Päämajasymposiumissa. Aiheena tänä vuonna oli Eurooppa.

Ajankohta ei olisi voinut olla parempi, sillä Suomen ja esimerkiksi Ruotsin, Britannian ja Saksan puolustusyhteistyö on tiivistynyt viime viikkojen aikana. Presidentti Niinistö muistutti, että on puhunut asian puolesta jo kymmenen vuotta. Niinistö sanoi, että Suomella on ollut selkein linja koko Euroopan unionissa turvallisuuskäsityksestä.

– Olemme vuosia puhuneet, kuinka tarpeellista ja tärkeää on, että Euroopan unioni turvaa turvallisen elämän kansalaisilleen. Erinomaista, että asia on noussut esiin, Niinistö sanoi.

Tiilikainen sanoi, että eurooppalaisen puolustusyhteistyön tiivistäminen on askel oikeaan suuntaan. Hän piti oikeana, että nyt on ryhdytty puhumaan valmiustasosta ja integraatioyhteistyön tukemisesta.

Ministeri Iloniemen mukaan samaan aikaan on muistettava EU:n sisällä tapahtuva maiden välinen yhteistyö. Iloniemen mukaan esimerkiksi Ruotsin ja Suomen yhteistyön tiivistyminen on laadullinen, ei määrällinen muutos.

Urpilainen sanoi, että esimerkiksi hybridi- ja kyberuhkia on ratkottava yhdessä. Hänen näkemyksensä mukaan Saksa ja Ranska ovat tekemässä esityksen siitä, miten Euroopan unionin yhteistyötä viedään eteenpäin, jos Saksan liittokansleri Angela Merkel saa syksyn parlamenttivaaleissa vahvan voiton.

– Suomen on oltava aloitteellinen ja omilla esityksillään vaikutettava tähän, Urpilainen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua korjattu 2.7. kello 15.03: Kyse oli päämajasymposiumista, ei pääomasymposiumista.