Presidentti Niinistö: "Suru sydämissämme tunnemme syvää kiitollisuutta Koivistolle"

Niinistön mukaan rauhanomaisen tien etsiminen oli Koiviston ulkopolitiikan punainen lanka.

Presidentti Sauli Niinistö korostaa kiitollisuutta edesmenneelle presidentille Mauno Koivistolle. Televisiopuheessaan Ylellä Niinistö sanoi, että Koiviston työ osaltaan mahdollisti sen, että Suomi on itsenäisyyden juhlavuotenaan maailman vakain maa.

Voit lukea puheen kokonaisuudessaan tästä.

– Suru sydämissämme me tunnemme syvää kiitollisuutta Mauno Koivistolle pitkästä ja vaikuttavasta elämäntyöstä Suomen hyväksi, Niinistö totesi.

Niinistön mukaan Koiviston työ muovasi suomalaista demokratiaa. Hän sanoi, että Koiviston ulkopoliittista linjaa ohjasi pyrkimys hyviin naapurussuhteisiin.

– Rauhanomaisen tien etsiminen oli Mauno Koiviston ulkopoliittisen toiminnan punainen lanka niin naapurisuhteissa kuin laajemminkin kansainvälisissä kysymyksissä. Se viitoitti myös hänen toimintaansa kylmän sodan päättyessä, jolloin Suomi nopeasti ja määrätietoisesti haki itselleen uuden paikan integroituvassa Euroopassa, Niinistö sanoi.

Niinistö toisti puheessaan toteamuksen siitä, että Koiviston mukana Suomen poliittisesta elämästä poistui lopullisesti sukupolvi, joka osallistui sotiin ja niiden jälkeiseen jälleenrakennukseen.

Fundeeraava Koivisto

Niinistö kuvailee Koivistoa luonteeltaan vakaaksi ja harkitsevaksi. Niinistön mukaan Koivistolta jää suomalaiseen keskusteluun käsite fundeeraamisesta, Koivistolle pohdiskelu oli tapa varmistua siitä, että asioita tehtiin johdonmukaisesti.

– Koivisto oli hyvin taidokas puhuja sekä kirjoittaja. Hänellä oli taito jättää teksteihinsä persoonallinen leima. Ajatusten ja sanojen kulku antoi pohdittavaa, ja hän säilytti omaperäisyytensä sekä vahvan kyvyn itsenäiseen ajatteluun.

Lukeneisuudellaan ja johdonmukaisuudellaan Koivisto saavutti myös kansainvälisten keskustelukumppaneiden arvostuksen, Niinistö arvioi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lue presidentti Niinistön televisiopuhe kokonaisuudessaan tästä