Presidentti Niinistö Tallinnassa: Suomi ei käännä selkäänsä Virolle

Niinistö on tänään ja huomenna valtiovierailulla Virossa.

Suomen ja Ruotsin tiivistyvä puolustusyhteistyö ei heikennä yhteydenpitoa Viroon, arvioi presidentti Sauli Niinistö Viron-vierailullaan.

Niinistö on tänään ja huomenna valtiovierailulla Virossa, vain muutama päivä sen jälkeen kun Pohjoismaiden päämiehet vierailivat Washingtonissa. Niinistön mukaan diplomatia ei ole nollasummapeliä, vaan työskentelyä useisiin eri suuntiin.

Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, tarkoittaako Suomen ja Ruotsin lähentyvä puolustusyhteistyö sekä yhteydenpito Pohjoismaiden välillä sitä, että Suomi olisi kääntämässä selkänsä Virolle. Niinistön mukaan näin ei olisi käymässä.

Turvallisuus oli yksi isoista aiheista, joista presidentit keskustelivat kahden kesken. Niinistön mukaan he puhuivat lähinnä mahdollisuuksista eivätkä erimielisyyden aiheista.

Erilainen suhde Venäjään

Suomella ja Virolla on hyvin erilainen lähestymistapa siihen, miten maat rakentavat suhteitaan Venäjään. Suomen valtiojohto on viime vuosinakin tavannut Venäjän johtoa, kun taas Virossa ei korkean tason tapaamisia ole ollut vuosikausiin.

– Meillä on hieman erilainen tausta ja historia, Niinistö vastasi, kun häneltä kysyttiin, voisivatko Suomi ja Viro koordinoida Venäjä-politiikkaansa.

Suomen valitsema tie ratkaista esiin nousevia ongelmia tarvittaessa kahdenvälisesti on Niinistön mielestä onnistunut. Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kannusti hänen mukaansa dialogiin Venäjän kanssa, kun Pohjoismaiden johtajat vierailivat Valkoisessa talossa.

– Me Suomessa olemme jo tehneet sitä, mitä nyt toivotaan, Niinistö sanoi.

Viimeinen valtiovieras

Toomas Hendrik Ilves ja hänen vaimonsa Ieva Ilves ottivat Suomen presidenttiparin vastaan presidentinlinnassa Kadriorgissa. Vierailu on valtiovierailu, joten heidät otettiin vastaan juhlallisin seremonioin.

Ilves ja Niinistö keskustelivat vajaan tunnin kahden kesken ilman avustajia. Keskustelu venähti selvästi suunniteltua pidemmäksi

– En voi kuvitella valtiota, johon meillä olisi läheisemmät suhteet kuin Suomeen, Ilves sanoi.

Tuttuun tapaan valtionpäämiehet kehuivat maiden suhteita erinomaisiksi. Ilvekselle Niinistön ja Jenni Haukion käynti oli viimeinen valtiovierailu, sillä Ilveksen kausi päättyy syksyllä.

– Meillä on alusta saakka ollut tietynlainen ymmärrys, Niinistö kertasi lukuisia tapaamisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.