Presidentti Niinistö Talouselämälle: Soinin toiminnassa "omituisuus"

Presidentti Sauli Niinistö kummastelee ulkoministeri Timo Soinin (sin.) osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa. Niinistö sanoi lauantaina Talouselämän haastattelussa, ettei ministeri voi noin vain muuttua ulkomailla yksityishenkilöksi.

Soini puolusti osallistumistaan sillä, että hän osallistui tilaisuuteen työmatkan vapaa-ajalla ja yksityishenkilönä. Selitys ei kelpaa presidentille.

–  Ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun, Niinistö sanoo lehdelle.

Niinistön mielestä ministerin ja poliitikon on vaikea olla mielenilmauksessa yksityishenkilönä.

–  Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus.

Presidentin kanssa samoilla linjoilla on muun muassa kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin Euroopan yliopistoinstituutista. Hän arvioi torstaina, että matkalla oleva ulkoministeri nauttii diplomaattista immuniteettia.

– Siksi hän ei käytä yksilön sananvapautta, siihen asianomaisessa maassa kuuluvine rajoituksineen, vaan ilmaisee Suomen valtion kannan, Scheinin kirjoitti Twitterissä.

Soini pitäytyy näkemyksessään

Soini on kommentoinut muun muassa STT:lle, että hänen aborttilinjansa on sama ja sellaisenaan pysyy. Soini kertoo myös blogissaan saaneensa aiheesta runsaasti palautetta.

–  Saan juuri nyt tolkuttomasti palautetta kannastani elämän pyhyyteen. Puolesta ja vastaan. Asiallista ja alatyylistä. Kansanedustajan ja ministerin pitää kestää julkista arvostelua. Tämä toteutuu kohdallani nyt täysimääräisesti. Tulee kirousta ja siunausta. Aika lailla samassa suhteessa, hän kirjoittaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut, että ministeri voi myös virkamatkojen aikana käydä yksityistilaisuuksissa.

– Silloin täytyy olla äärimmäisen tarkkana siinä, että esiinnytään yksityishenkilönä eikä ministerinä. Tässä kulkee äärimmäisen tarkka raja, Sipilä sanoi torstaina eduskunnassa.

Hallitus kävi Sipilän mukaan keskustelun asiasta. Pääministeri totesi, että hallitus ei ole muuttanut eikä ole aikeissa muuttaa aborttilinjaansa.

Suomessa nainen saa abortin raskauden alkuvaiheessa käytännössä aina. Perusteluksi riittää, että lapsen synnyttäminen olisi huomattava rasitus esimerkiksi perhesuhteiden tai taloudellisen tilanteen vuoksi. Päätöksen tekee nainen, jonka kumppanin näkemyksellä on merkitystä vain jos nainen niin haluaa.

Suomessa tehtiin vuonna 2016 noin 9  500 raskaudenkeskeytystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.