Presidentti Niinistö: Venäjän Etyj-kommentit odotetun kaltaisia

Venäjän kommentit pakotelistan henkilöiden maahantulon estämisestä olivat odotetun kaltaisia, presidentti Sauli Niinistö arvioi. Hän sanoo, että Suomella ei ollut muita mahdollisuuksia, koska osa EU-maista vastusti pakotelistalla olevien henkilöiden osallistumista Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaarisen kokoukseen. Niinistö pitää tilannetta valitettavana.

– Yritimme päästä eteenpäin sääntöjen mukaisella menettelyllä eli notifioimalla muille jäsenmaille. Sieltä tuli kielteisiä vastauksia, jotka pitää sääntöjen mukaan ottaa huomioon, Niinistö sanoo.

Suomi ei myöntänyt poikkeuslupia maahantuloon EU:n pakotelistalla oleville venäläisille. STT:n tietojen mukaan ainakin Baltiasta vastustettiin pakotelistalla olevien venäläisten pääsyä kokoukseen.

Venäjän alkuperäisessä valtuuskunnassa oli 15 jäsentä, joista kuusi on pakotteisiin kuuluvalla matkustuskieltolistalla.

Niinistön mukaan tilannetta hankaloitti kireä aikataulu, kun asian selvittämiseen oli vain kolme viikkoa aikaa. Hän ei usko, että Etyj-kokouksen ympärillä käydystä keskustelusta jää syviä haavoja Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin.

Venäjä saapuu Etyj-kokoukseen kevennetyllä miehistöllä