Presidentti Niinistö ei odota maailman rauhoittuvan toisella kaudellaan

Sipilä muistutti presidenttiä: Sisäpolitiikassa päävastuu on eduskunnalla ja hallituksella.

Toisen kuusivuotiskautensa torstaina aloittanut presidentti Sauli Niinistö ei odota maailman sanottavasti rauhoittuvan tulevallakaan ajanjaksolla. Hänen mielestään se ei kuitenkaan saa olla tekosyy luovuttamiseen.

– Ilmastonmuutoksen torjunta on lähivuosien tärkein asia. Niin vain on, ettei ihminen kestä maapallon menetystä, Niinistö sanoi virkaanastujaispuheessaan eduskunnalle.

Niinistö painotti myös jälleen, että YK:n ja EU:n asemaa on kyettävä vahvistamaan. Hänen mukaansa tarvitsemme Euroopan unionin, joka on myös turvallisuusyhteisö, joka puhuu yhtenäisellä äänellä ja saa äänensä kuuluviin.

– Suomi on tässäkin työssä tekijä, ei tarkkailija, Niinistö sanoi eduskunnassa.

Niinistön mukaan kansainvälisen järjestyksen tien ohella tarvitaan suorien kontaktien tie, jossa lännen ja idän vuoropuhelu on välttämätöntä. Niinistön mukaan länsi ei tarkoita vain Yhdysvaltoja tai Natoa vaan myös EU:ta, eikä itä vain Venäjää vaan myös Kiinaa.

– Olen parhaan kykyni mukaan pyrkinyt pitämään Suomen niissä pöydissä, joissa tulevaisuuteen vaikutetaan. Ja tulevaisuudella tarkoitan myös ihmiskunnan isoja haasteita, kuten köyhyyttä, ilmastonmuutosta ja naisten asemaa.

 Puheensa lopulla presidentti lainasi samoja ystävänsä sanoja kuin kuusi vuotta sitten.

– Presidentti ei voi solahtaa siihen elämänpiiriin, jossa tapaa vain voittajia. Eivät voittajat niinkään presidenttiä tarvitse. Presidentin pitää osata seisoa ihmisen rinnalla myös hädän ja häviön hetkellä, Niinistö sanoi.

"Eheyden symboli ja vaalija"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistutti Presidentinlinnassa presidentille pitämässään puheessa, että tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Hän sanoi, että vaalikeskusteluissa sivuttiin myös Suomen sisäisen kehityksen haasteita ja kipukohtia. Pääministeri kuitenkin teroitti presidentille, että sisäpolitiikassa päävastuu on eduskunnalla ja sen luottamuksen varassa toimivalla hallituksella.

– Sisäpolitiikassa korostuu ennen muuta presidentin rooli kansallisen eheyden symbolina ja vaalijana, Sipilä sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.