Presidentti Niinistö esitti Putinille huolensa Itämeren tilanteesta

Niinistön mukaan alueen maiden tulisi turvallisuuden parantamiseksi sopia, ettei alueella lennetä ilman transpondereita. Putin sanoi, että Venäjä hyväksyy Niinistön ehdotuksen

Presidentti Sauli Niinistö on esittänyt Venäjän presidentille Vladimir Putinille huolensa Itämeren tilanteesta. Niinistön mukaan alueen maiden tulisi turvallisuuden parantamiseksi sopia, ettei alueella lennetä ilman transpondereita.

Putin sanoi, että Venäjä hyväksyy Niinistön ehdotuksen ja ottaa sen esille Naton kanssa. Hänen mukaansa myös Nato-maiden lentokoneet lentävät Itämeren alueella ilman transpondereita. Putinin mukaan asia nostetaan Naton ja Venäjän välisen neuvoston kokouksen agendalle.

Putin viittasi Suomeen lainkuuliaisena EU:n jäsenenä. Niinistö vastasi, ettei Suomi noudata EU-pakotteita Venäjää vastaan lainkuuliaisuuttaan. Hän sanoi, että Suomi on ollut mukana päättämässä niistä.

Niinistön mukaan Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi solmittu Minskin sopimus on saatava liikkeelle. Putin oli Niinistön mukaan kertonut näkemyksiään siitä, miten sopimuksen toimeenpanoa voitaisiin edistää.

Putinin mukaan Venäjä joutuu reagoimaan Naton ohjusjärjestelmien tuomiseen Puolaan ja Naton lisäjoukkojen tuloon Baltiaan. Hän kertoi Venäjän vetäneen joukkonsa 1 500 kilometrin päähän Suomen-rajasta, mutta sanoi tilanteen voivan muuttua, jos Suomi liittyy Natoon.

Putin sanoi Venäjän kuitenkin kunnioittavan Suomen kansan päätöstä Nato-asiassa. Hän muistutti, että Naton jäsenenä Suomen puolustusvoimat eivät enää olisi itsenäisiä vaan osa Naton sotilaskoneistoa.

– Nato olisi todennäköisesti valmis sotimaan Venäjää vastaan viimeiseen suomalaiseen asti, Putin vitsaili.

Putinin lausunto Venäjän joukoista oli erikoinen, koska esimerkiksi Alakurtin sotilastukikohta on vain 60 kilometrin päässä Suomen rajasta. 1 500 kilometrin sisään sijoittuu pääosa Venäjän läntisestä sotilaspiiristä, jonka miesvahvuus on vuoden 2014 tietojen mukaan virallisesti 400 000 ja todellisuudessa ehkä ainakin 250 000. Tiedot selviävät venäläisen maanpuolustuksen ja asekaupan tutkimuskeskuksen CASTin raportista.

Putin kommentoi myös Venäjän tuoreita dopingkäryjä, jotka ovat sulkemassa venäläiset yleisurheilijat pois olympialaisista. Putin sanoi Venäjän hallituksen suunnittelevan Venäjän dopinglainsäädännön kiristämistä.

Toistasataa toimittajaa ja kuvaajaa on valmiina Kultarannassa odottamassa Putinia