Presidentti Niinistön ja Trumpin lehdistötilaisuus nousi ykkösuutiseksi USA:ssa, muttei Niinistön takia – katso kuvat äkillisesti päättyneestä tiedotustilaisuudesta

Trump nimitteli mediaa korruptoituneeksi ja kansan viholliseksi, Niinistö ei halunnut ottaa kantaa presidentin kielenkäyttöön

Yhdysvaltojen sisäpoliittinen myrsky ja myllerrys varastivat show'n presidentti Sauli Niinistön vierailulla Valkoiseen taloon keskiviikkona. Runsain joukoin paikalle saapunutta amerikkalaismediaa ei kiinnostanut Suomen presidentin vierailu, vaan Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta, joka on tällä viikolla ottanut lisää kierroksia.

Hiillostus alkoi heti puoliltapäivin, kun Niinistö saapui Valkoiseen taloon ja presidentit astuivat hetkeksi median eteen. Trump ehti hädin tuskin toivottaa Niinistön tervetulleeksi, kun toimittajajoukosta huudettiin ensimmäinen kysymys koskien Ukraina-kohua.

Kohun syynä on Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuinen puhelu, jossa Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Trump keskittyi kiistämään kiivaasti tehneensä mitään väärää ja syytti jälleen mediaa valehtelusta. Niinistö istui Trumpin vieressä vaiteliaana.

– Hän on harvojen sanojen mies, ja siitä juuri pidän. Pahoittelen, että he (media) eivät ole kiinnostuneita Suomesta. Mutta minä olen, Trump sanoi.

 

Niinistö: Viihdyin oikein hyvin

 

Sama meno jatkui iltapäivällä presidenttien kahdenkeskisten keskustelujen jälkeen. Presidenttien lehdistötilaisuus Valkoisessa talossa päättyi äkisti, kun Trump vaikutti jälleen hermostuvan median kysymyksistä.

Lopulta Trump päätti tilaisuuden ja marssi ulos Niinistö kintereillään. Esimerkiksi suomalaismedialle luvattu toinen kysymysvuoro jäi käyttämättä.

Niinistön mukaan Yhdysvaltojen sisäpoliittinen myllerrys ei kuitenkaan vaikuttanut kahdenvälisiin keskusteluihin Trumpin kanssa. Niinistö ja Trump keskustelivat parin tunnin ajan.

– Hän vältti aihetta, varmasti tietoisestikin, ja se oli tietenkin oikein meitä vieraita kohtaan -- tilanteeseen nähden Trump keskittyi keskusteluihin hyvin ja puhuimme kaikista niistä asioista, joita saattoi kuvitella tulevan esiin, hyvin hankalistakin, Niinistö kertoi suomalaismedialle tapaamisen jälkeen.

Trump käytti mediasta jälleen kovaa kieltä ja nimitti viestimiä keskiviikkona muun muassa korruptoituneiksi sekä kansan vihollisiksi. Niinistö ei kysyttäessä halunnut ottaa kantaa Trumpin kielenkäyttöön. Lehdistötilaisuutta Niinistö luonnehti kuitenkin "oikein miellyttäväksi".

– Viihdyin oikein hyvin, presidentti sanoi.

 

Nokiaa ja Suomen jäänmurtajia arvostetaan

 

Trump kuvasi keskusteluja Niinistön kanssa tuottoisiksi. Niinistön mukaan esillä olivat muun muassa transatlanttinen yhteistyö Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä sekä tietoverkkojen turvallisuus.

– Tiedämme, että Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja, mutta sanoisin, että myös Yhdysvallat tarvitsee Eurooppaa. Tiedämme kaiken hinnan, mutta meidän pitäisi ottaa huomioon myös kaiken arvo ja yhteiset arvot, mitä jaamme, kuten ihmisoikeudet, Niinistö sanoi.

Presidentit keskustelivat myös nopeasta 5g-tiedonsiirtoteknologiasta ja siihen liittyvistä riskeistä. Yhdysvallat on pannut 5g-verkkoja valmistavan kiinalaisen Huawein mustalle listalle, koska Yhdysvaltojen mukaan yhtiöllä on yhteyksiä Kiinan turvallisuuspalveluun. Ennen presidenttien vierailua uutistoimisto Reuters kertoi, että Yhdysvalloissa suomalaista Nokiaa saatettaisiin pohtia vaihtoehdoksi kiinalaisille yrityksille. Presidentti Niinistö korosti, että hän ei halua nostaa mitään maata tai yhtiötä tikunnokkaan.

– Trump kovasti vierastaa kiinalaista osallisuutta 5g:hen. Nokia oli keskusteluissamme esillä sillä tavoin, että Nokian osaamista selvästi arvostetaan, Niinistö muotoili.

Presidentit sivusivat keskusteluissaan myös Suomen tulevia hävittäjähankintoja, mutta sitä enemmän Trump oli Niinistön mukaan kiinnostunut puhumaan jäänmurtajista.

– Jäänmurtajista on kiinnostusta ja tiedossa on selvästi se, että Suomessa niitä osataan tehdä.

Niinistö ja Trump ovat tavanneet useasti. Ensimmäisen kerran he tapasivat vuoden 2017 elokuussa. Myös tuolloin tapaamispaikkana toimi Valkoinen talo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pikapääkirjoitus: Trump kiitteli Nokioita, Niinistöltä hienovarainen piikki

Suomi luovuttaa Yhdysvalloille alkuperäiskansojen jäänteitä – asia esillä Niinistön ja Trumpin tapaamisessa

Presidentti Trump esitti osanottonsa Kuopion kouluhyökkäyksen uhreille – Trump hermostui median kysymyksiin, lehdistötilaisuus Niinistön kanssa päättyi äkkinäisesti

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen

Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Jyväskyläläinen asianajaja Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois" – katso video heittelehtivästä rekasta

Opettajien lomautukset alkoivat Karstulassa ja jatkuvat syksymmällä – "Ensi vuoteen haemme muita säästöjä"

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

Rivit, Raitti vai Sylit – nyt kysytään kaupunkilaisten mielipidettä Samulinniityn uudesta asuinalueesta

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Leivonmäkeläinen Helena Gyldén kohtasi Nelostiellä 2,7 promillen humalassa ajaneen rekkakuskin: "Löin jarrut pohjaan ja huudahdin, että herra jumala, nyt se kaatuu"

Tilapäinen auton tarve? Jyväskylän kaupunki vuokraa kimppa-autoja myös yksityishenkilöille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.